DIVERSE | Toti soferii trebuie sa stie asta! Capcana ucigasa in care poate cadea oricine
Soferii nu acorda nicio importanta acestui detaliu • Se simt obositi sau vad negru in fata ochilor si nu stiu de ce • Isi fac rau cu mana lor, fara sa aiba habar ca pot provoca o tragedie • Scapa de o durere, dar se pot alege cu un accident rutier
Multi soferi nu constientizeaza pericolul la care se expun. Daca nu au pus gura pe alcool, sunt siguri ca in trafic nu vor avea probleme cu organele legii. Accepta cu detasare alcooltestul si totusi, sunt uimiti de ce se simt ametiti, de ce au avut vederea incetosata sau de ce au o stare intensa de somnolenta.
Pe piata farmaceutica sunt medicamente care au efecte asupra celor care se urca la volan. In mod obligatoriu, aceste contraindicatii sunt scrise in prospectul care se afla in cutiile cu medicamente. Putini ieseni citesc aceste avertizari si tot mai putini farmacisti avertizeaza asupra efectelor provocate de pilulele eliberate. In cele mai frecvente situatii, se intampla ca cei care cumpara cateva pastile sa primeasca medicamentele intr-o punguta de hartie, fara nicio urma de prospect.
Metoclopramidul, un antivomitiv banal, ii poate afecta pe soferi. De obicei, aceste pastile sunt luate de cei care pornesc la un drum mai lung si stiu ca au stari de voma. Pe prospect scrie clar ca poate cauza oboseala intensa si somnolenta. Medicamentele din categoria calmantelor, sedativele si antipsihoticele, actioneaza asupra sistemului nervos, in special diazepamul. Extraveralul, chiar daca are in componenta sa valeriana, pe langa planta, contine si fenobarbital.
Picaturile de ochi pot duce la un dezastru
Aceasta substanta activeaza la nivelul creierului, inhiband reflexele si viteza de reactie. Periculoase sunt si siropurile de tuse, care contin codeina, dar si tincturile din plante, care sunt macerate in alcool si pot inverzi fiola, in functie de cantitatea ingerata. Tratamentele oftalmologice, in special picaturile pentru ochi, pot incetosa vederea, fapt ce poate provoca o adevarata tragedie la volan. Si lentilele de contact folosite necorespunzator sau peste termenul de valabilitate pot deregla vederea soferilor. “Sunt categorii de medicamente care sunt de evitat pentru cei care se urca imediat la volanul masinii. Pe primul loc sunt sedativele, care se elibereaza in cele mai multe cazuri doar pe baza de prescriptie medicala. Si medicatia cardiaca poate influenta starea unei persoane la volan.
Tratamentele pentru ochi, in special picaturile care dilata pupila, fac parte din aceeasi categorie pe prospectul carora este scris la contraindicatii ca, pentru un anumit interval orar, ii poate afecta pe cei care conduc autovehicule. Atunci cand ajung in urgente, pe pacientii care fac analize de sange pentru stabilirea alcoolemiei, la completarea fisei, ii intrebam ce medicamente au consumat in ultimele 24 de ore. Este important ca de fiecare data cand cumparam medicamente din farmacii, sa citim cu atentie prospectul, in special in cazul unei medicatii noi”, a precizat conf. dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD in cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iasi. In aceasta lista pot fi incluse si pastilele de slabit, care pot genera stari de somnolenta sau pierderea din reflexe.
Sursa: www.bzi.ro