Stiri

NATIONAL | Luptător de MMA, trimis în judecată pentru furt din bancomate. Dispozitivele erau fabricate în bazarul din Suceava

Fostul multiplu campion la lupte greco-romane, suceveanul Gheorghe Ignat (30 de ani), zis și Ghiță sau “Ursul Carpatin”, a fost trimis miercuri în judecată în dosarul furturilor din bancomate din Australia, au anunțat ieri procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –Serviciul Teritorial Suceava.

În același dosar au fost dați pe mâna judecătorilor alți doi suceveni, Nicolae Sergiu Ceaușu (38 de ani) și Ovidiu Ionuț Țilea (30 de ani), precum și alte patru persoane,  Samir Mirea și Robert Florian Miu, din municipiul București, Gabriel Cozmin Alupului, din Pașcani, și Gabriel Nicușor Popescu, din Cisnădie, județul Sibiu.

Ultimii patru au făcut parte dintr-o altă rețea de fraude informatice, coordonată de Samir Mirea.

Complicele lui Gheorghe Ignat, arestat și condamnat în Australia

Procurorii DIICOT precizează în actele de sesizare a instanței că fostul luptător Gheorghe Ignat își recunoaște și regretă faptele comise, cooperând  pe parcursul anchetei.

Ignat este acuzat că, în vara anului 2010,  a scos aproximativ 150.000  de dolari australieni (circa 100.000 de euro) prin folosirea de dispozitive de skimming la bancomate, dispozitive care copiază banda magnetică a cardului introdus în bancomat, fiind folosită şi o cameră de luat vederi pentru a reţine codul pin al cardului. Faptele au fost comise în special la ATM-uri din oraşele de pe coasta de est a Australiei (Sidney, Melbourne etc.).

„Ursul Carpatin” avea un complice în Australia, în persoana unui anume Cătălin Zamfirescu, din municipiul Braşov, care a fost arestat preventiv în acea ţară în septembrie 2010 și ulterior condamnat.

În declarația de recunoaștere, Ghiță mărturisește că, pe vremea când a lucrat ca bodyguard în Anglia, l-a cunoscut pe acest Zamfirescu, care deținea o cafenea în zona centrală a Londrei și că acesta cheltuia sume impresionante de bani în fiecare seară. Anchetatorii au aflat că brașoveanul fusese arestat și în trecut pentru acelaşi gen de infracțiuni informatice.

Atras de mirajul banilor făcuți peste noapte, povestesc surse judiciare, Gheorghe Ignat a intrat în anturajul acestuia și a acceptat să-l ajute pe respectivul să scoată fraudulos bani din bancomate.

Rolul lui Ignat: stătea de pază

Procurorii DIICOT susțin că în majoritatea furturilor din bancomate, Gheorghe Ignat stătea de pază, în timp ce complicele său, Zamfirescu, monta şi demonta aparatura de skimming la ATM-uri, cei doi ţinând permanent legătura telefonic.

Doar într-un singur caz, explică anchetatorii, Ignat a demontat dispozitivele prin care erau copiate datele cardurilor, fiind surprins de camerele video de supraveghere.

Gheorghe Ignat a ajuns în Australia în data de 13 iunie 2010 şi a părăsit această ţară pe 8 septembrie 2010, cu escală în Dubai. O zi mai târziu, Cătălin Zamfirescu a fost arestat în Autralia pentru infracţiuni cu mijloace de plată electronică.

 

Dispozitivele cu care se furau bani din bancomate, fabricate în Bazarul Suceava

Fostul campion naţional al greilor la greco-romane avea alţi doi complici acasă, la Suceava, Ceauşu şi Ţilea, care, arată anchetatorii, decodau datele obţinute de Ignat şi Zamfirescu prin dispozitivele de skimming, date cu cu ajutorul cărora se făceau extragerile frauduloase de numerar.

Anchetatorii susțin că specialistul în confecţionarea dispozitivelor destinate copierii şi clonării datelor de pe cardurile bancare era Sergiu Nicolae Ceauşu, care, în 2010, era administrator al unei firme (SC Emma -Bridal Prod SRL Suceava), care avea punct de lucru în incinta Bazarului Suceava.

Firma respectivă vindea articole de îmbrăcăminte, iar spaţiul din Bazarul municipiului Suceava era compus din două încăperi, prima fiind destinată desfacerii mărfurilor.

Cea de-a doua încăpere, însă, avea rolul de depozit şi birou al lui Ceauşu, iar aici  acesta, susțin ofițeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate, fabrica echipamentele de skimming, precum şi de identificare a datelor de pe cărţile de credit compromise.

Sergiu Nicolae Ceauşu a fost cercetat începând cu anul 2007, în Franţa şi Olanda, tot pentru infracţiuni de criminalitate informatică. El a fost arestat și la Bacău pentru fraude informatice pe raza acelui județ, dar și în Olanda și Republica Dominicană.

La percheziția făcută acasă la Ceauşu, în dosarul celor de la DIICOT Bacău, suceveanul avea ascuns în spatele unui dulap din bucătărie nu mai puţin de 150.000 de euro, bani pe care nu i-a putut justifica.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page