DIVERSE | 10 beneficii surprinzătoare ale cafelei
Deși este o băutura ce conține cofeină pe care toată lumea o alege, puțini știu cât de sănătoasă este cafeaua pentru organismul nostru. Iată 11 beneficii surprinzătoare ale cafelei:
1. Te ajută să arzi grăsimi
Acesta este motivul pentru care găsești cofeină în aproape toate suplimentele cu efect de ardere a grăsimilor. De fapt, este una dintre puținele substanțe naturale ce ard grăsimile. Studiile arată că cafeina crește ritmul metabolic cu 3-11% și că sporește procesul de ardere a grăsimilor cu 10-29%.
2. Crește performanța fizică
Cofeina din cafea îți poate crește nivelul de adrenalină. De asemenea, poate elibera acizii grași din țesuturi prin stimularea sistemului nervos. Aceștia intră apoi în sânge și sunt disponibili ca sursă de energie. Prin urmare, nu este surprinzător că această băutură duce la îmbunătățiri semnificative în performanța fizică. Poți să bei o cană cu jumătate de oră înainte de a merge la sală sau a începe orice tip de exercițiu.
3. Reduce riscul de a face diabet
Studiile arată că persoanele ce beau cafea au un risc scăzut cu 25-50% de a face diabet de tip 2. În mod evident, vei elimina acest efect pozitiv dacă adaugi zahăr, așa că ar fi mai bine să nu faci asta.
În plus, un studiu de 20 de ani a arătat că diabeticii care consumă cafea au un risc scăzut cu 30% de a muri din cauza bolii.
4. Te poate face mai deștept
Când o persoană bea cafea, cofeina blochează acțiunea unui neurotransmițător, care are efect inhibitor, ce se numește adenozină. Aceasta are efect stimulant pentru că mai mulți neuroni își încep activitatea ceea ce duce la o creștere a nivelului de energie și a funcțiilor creierului. Studiile au arătat că unele dintre îmbunătățirile ce au loc la nivel mintal se concentrează pe memorie, timpul de reacție și funcțiile cognitive în general.
5. Cafeaua este bună pentru sănătatea creierului tău
Un studiu a arătat că băutul cafelei poate să prevină multe boli neurologice, inclusiv cele ce au legătură cu vârsta. Unele dintre acestea sunt:
- Alzheimer
În ciuda faptului că nu există un leac pentru această boală, există metode de prevenire cum ar fi să mănânci sănătos. Băutorii de cafea au cu 65% mai puține șanse de a face Alzheimer.
- Parkinson
Similar cu boala prezentată mai sus, pentru Parkinson nu există un leac. Totuși, băutorii de cafea au între 32% și 60% mai puține șanse de a o dezvolta. Acest lucru i s-a atribuit cofeinei, deoarece băutorii de cafea decofeinizată nu dezvoltă aceeași rezistență.
6. Luptă împotriva depresiei
Cercetătorii de la Harvard au arătat că femeile ce beau patru sau mai multe căni de cafea pe zi au cu aproximativ 20% mai puține șanse de a suferi de depresie. În plus, pentru oricine bea patru sau mai multe căni de cafea scad cu 50% șansele de sinucidere.
7. Ar putea să ajute la prevenirea unor forme de cancer
Cafeaua pare să ne protejeze împotriva a două tipuri de cancer: cel de ficat și cel colorectal. Cercetările au arătat că băutorii de cafea au un risc cu 40% mai scăzut de a dezvolta cancer de ficat și un risc cu 15% mai scăzut de a dezvolta cancer colorectal.
8. Cafeaua protejează ficatul
Ficatul este un organ important care ajută sute de funcții din întreg organismul. Una dintre cele mai grave boli ale ficatului este ciroza, care poate fi cauzată de factori precum boala ficatului gras și hepatită. În mod surprinzător, studiile arată că persoanele ce beau patru sau mai multe căni de cafea pe zi au un risc cu 80% mai scăzut de a face ciroză.
9. Cafeaua crește nivelul energetic
După cum am precizat și mai devreme, cofeina are efecte pozitive asupra creierului. Unul dintre acestea este creșterea nivelului energetic. Acesta este motivul pentru care te simți mai fericit după ce bei o cană de cafea. Ai grijă doar la scăderea nivelului de cofeină ce urmează.
10. Crește durata de viață
Având în vedere că am vorbit până acum despre o mulțime de lucruri rele pe care cafeaua le poate preveni, nu este de mirare că ea îți poate mări durata vieții. Un studiu a arătat că bărbații care consumă cafea au un risc scăzut cu 20% de a muri, în vreme ce procentul corespunzător femeilor este de 26%.
Sursa: fabuloase.ro