Stiri
NATIONAL | Autorul teribilei crime din Iaşi a fost eliberat. Cazul „Larisa“: au fost ucişi doi oameni, iar şefii din Poliţie au fost schimbaţi
Judecătorii ieşeni au decis sâmbătă, 1 februarie, să dispună eliberarea lui Robert Ciobanu din Penitenciarul Iaşi. Tânărul este acuzat că a ucis-o, în 2005, pe Larisa Chelaru (7 ani), cazul ducând la schimbarea unei legi privind dispariţia minorilor şi la destituirea mai multor şefi din Poliţia ieşeană.
Judecătorii au pus în aplicare legea mai favorabilă dispunând eliberarea din penitenciar a lui Robert Ciobanu în baza noului Cod de Procedură Penă, intrat în vigoare de la 1 februarie.
Astfel, Robert Ciobanu, care era închis din decembrie 2005, urmează să părăsească puşcăria şi să fie internat într-un centru de reeducare. Perioada măsurii educative în cazul lui Robert este de 15 ani, însă din această perioadă i se va scade timpul petrecut deja în puşcărie (începând cu decembrie 2005).
Cazul “Larisa” este una din cele mai mari mostre de neputinta oferite vreodata de sistemul judiciar din Romania. Disparuta de acasa pe 18 octombrie 2005, Larisa Chelaru a fost descoperita fara suflare doua luni mai tarziu din cauza cercetarilor facute cu picioarele de politistii care s-au ocupat de caz. Ancheta in sine a produs mai multe victime decat criminalul Robert Ciobanu. Un prim suspect, al carui nume a fost oferit pe surse de catre politisti, s-a sinucis dupa ce a aflat de la televizor ca este banuit de uciderea Larisei Chelaru. Oamenii legii ii asociasera numele cu crima pentru simplul fapt ca disparuse de acasa in aceeasi zi cu Larisa, iar prietenii sai il auzisera vorbind despre o fetita. Barbatul era taximetrist si se afla internat la Spitalul Socola cand a decis sa-si puna capat zilelor.
Lupta pentru dreptate si razbunare, dar si lipsa de comunicare a autoritatilor l-au bagat in pamant si pe
Constantin Chelaru, tatal Larisei, care s-a sinucis in timpul procesului lui Robert Ciobanu. A recurs la acest gest imediat dupa ce a aparut ipoteza ca ucigasului fiicei sale sa ii fie redusa pedeapsa. Nu a fost asa pentru ca judecatorii l-au condamnat in cele din urma pe Robert Ciobanu la 20 de ani de inchisoare. El a recunoscut in timpul anchetei fapta pe care a comis-o si a declarat ca o regreta. Parintii lui Robert au ramas fara apartamentul din Lunca Cetatuii dupa ce locuinta a fost scoasa la licitatie. Asta pentru a fi acoperite daunele morale de 125.000 de lei, stabilite de instanta in favoare rudelor Larisei. Seful Politiei de la acea vreme, Gheorghe Plai, a fost destituit din functie din cauza anchetei in dosarul “Larisa”. Mai multi subalterni care s-au ocupat de caz au fost de asemenea sanctionati.
Potrivit reglementărilor noului cod penal, “măsura educativă a internării într-un centru de detenţie constă în internarea minorului într-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, cu regim de pază şi supraveghere, unde va urma programe intensive de reintegrare socială, precum şi programe de pregătire şcolară şi formare profesională potrivit aptitudinilor sale”.
Măsura internării poate fi prelungită în cazul în care acesta comite infracţiuni. De asemenea, “în cazul în care pe durata internării minorul a dovedit interes constant pentru însuşirea cunoştinţelor şcolare şi profesionale şi a făcut progrese evidente în vederea reintegrării sociale, după executarea a cel puţin jumătate din durata internării, instanţa poate dispune: liberarea din centrul de detenţie, dacă persoana internată a împlinit vârsta de 18 ani”.
Citeste mai mult: adev.ro/n0d2kk