DIVERSE | 8 greşeli pe care le facem atunci când gătim carne
De la reguli ce ţin de igiena culinară până la cele care ajută la obţinerea unor preparate delicioase, specialişti în nutriţie şi bucătari cu experienţă au pus la punct un mic îndrumar pentru amatorii într-ale gastronomiei.
Folosiţi acelaşi tocător pentru carne şi legume
Carnea crudă împrăştie bacterii pe toate suprafeţele cu care vine în contact, inclusiv pe tocător, cuţite de bucătărie şi mâini. De aceea, indicat este să preparăm separat carnea şi vegetalele. Dacă, totuşi, nu puteţi să vă desfăşuraţi decât pe un singur tocător, încercaţi să tăiaţi mai întâi legumele şi abia apoi să treceţi la porţionarea cărnurilor. Bineînţeles, trebuie să vă spălaţi pe mâini de câte ori manipulaţi carnea şi apoi legumele. Pentru a vă asigura că aţi curăţat bine suprafeţele pe care aţi gătit, cum este blatul de bucătărie, folosiţi apă caldă şi săpun sau alt detergent de bucătărie. O dată pe lună puteţi folosi o soluţie cu o parte înălbitor, patru părţi apă pentru a dezinfecta tocătoarele şi blatul, scrie Business Insider.
Dezgheţaţi carne crudă la temperatura camerei
Zona critică pentru dezvoltarea bacteriilor în ceea ce priveşte mâncarea se situează între 44 şi 60 de grade Celsius, prin urmare nu riscaţi să decongelaţi carnea la temperatura camerei, mai ales vara, sau şi mai rău, în apă fierbinte. Cel mai corect este să scoateţi carnea din congelator şi să o lăsaţi în firgider, până la dezgheţarea completă. În funcţie de cantitate, nu ar trebui să dureze mai mult de 8 până la 24 de ore. Eventual, aţi putea să o dezgheţaţi în apă rece, dacă vă grăbiţi. În acest caz, sigilaţi carnea foarte bine, într-o pungă din plastic, apoi băgaţi-o într-un vas cu apă rece. Schimbaţi apa la fiecare 30 de minute, în aşa fel încât procesul de dezgheţare să continue în aceşi ritm. Per total, timpul de dezgheţ nu ar trebui să dureze mai mult de oră, poate chiar mai puţin, pentru jumătate de kilogram. Un pachet de două kilograme ar putea ajunge la 2-3 ore.
Porţionaţi carnea la temperatura camerei
Atunci când tăiaţi carnea în bucăţi mai mici, pentru a o prăji sau pentru o tocăniţă, încercaţi să o lăsaţi în congelator 30 de minute. Veţi observa că se va tăia mult mai uşor.
Tăiaţi carnea prea repede după ce o gătiţi
Este important să lăsaţi carnea să se odihnească pentru câteva minute după ce aţi terminat gătitul. Acest răgaz face ca sucurile să pătrundă bine carnea până în mijloc, în aşa fel încât aromele să fie distribuite în mod egal. Pentru fripturi fără os, de pui, porc sau vită, cinci minute ar trebui să fie suficiente. Un pui gătit întreg sau o bucată generoasă de carne de porc, cu coaste, necesită un repaos de până la 30 de minute. Puteţi acoperi carnea cu folie de aluminiu pentru a se păstra caldă.
Păstraţi carnea crudă în frigider mult prea mult
Carnea de pasăre, carnea tocată, peştele sau fructele de mare nu trebuie păstrate mai mult de două zile în frigider. Carnea de vită, viţel, porc sau miel poate fi ţinută mai mult la rece, până la 5 zile, dar dacă ştiţi că nu aveţi de gând să o gătiţi repede, mai bine băgaţi-o în congelator.
Nu congelaţi carnea corect
Atunci când cumpăraţi carne proaspătă, nu o aruncaţi în congelator aşa cum aţi primit-o. Calităţile cărnurilor se păstrează mai bine dacă le împachetaţi în hârtie cerată sau folie de aluminiu, ba chiar în ambele tipuri de hârtie, apoi sigilaţi punga din plastic cu ajutorul unui aparat de vidat alimente.
Aglomeraţi tigaia cu prea multă carne
Mâncarea eliberează sucuri pe măsură ce se găteşte, aşa că este bine să lăsaţi loc aburului să se elibereze în voie. Atunci când puneţi prea multă carne în tigaie nu veţi mai obţine crusta aceea atât de delicioasă, detaliu care oferă un gust aparte mâncării.
Prăjiţi bacon în tigaie
Fâşiile din carne de porc, sărate şi afumate, pot fi gătite mult mai comod în cuptor. Folosirea unei tigăi nu face decât să ne scoată din sărite, urmare a stropilor de ulei şi grăsime încinsă care sar peste tot şi a fumului care învăluie nu doar bucătăria, ci si restul casei. Încercaţi, în schimb, să aşezaţi feliuţele de bacon pe o foaie de copt, peste care aţi pus în prealabil o folie de aluminiu, apoi băgaţi tava în cuptorul neîncălzit. Daţi drumul la foc, la 200 de grade Celsius, pentru aproximativ 18 minute. Baconul se va transforma într-o minunăţie aurie şi crocantă.
Sursa: romaniatv.ro