NATIONAL | Guvernul poate să încurajeze un program rabla pentru aragazuri
România se pregăteşte să devină exportator de energie electrică. În condiţiile în care românii consumă doar o treime din curentul care se poate produce în ţară, un cablu submarin va transporta excedentul de energie până în Turcia. Pe de altă parte, autorităţile pregătesc programul rabla pentru aragazuri, ca să îi determine pe consumatori să consume mai mult curent electric şi să renunţe treptat la gazele naturale, mult mai scumpe.
În acest moment, România poate produce 20.000 de megawaţi de energie electrică, dar consumă doar 8.000 de megawaţi. La export pleacă o cantitate mică, doar 1.000 de megawaţi, pentru că pur şi simplu nu avem linii de înaltă tensiune care să ne lege de ţările vecine. Restul energiei se pierde. Aşa că Guvernul se gândeşte la măsuri care să stimuleze consumul casnic de electricitate.
„Poate fi abordat un program de genul rabla ca la maşini şi în locul vechilor aragaze cu gaz natural să trecem la gătitul electric, şi aici Guvernul poate să încurajeze un astfel de program”, a spus Dan Gheorghiu, consilier pe probleme de energie al prim-ministrului.
Încă din 2005, România încearcă să construiască un cablu submarin de 400 de kilometri care să exporte în Turcia energie electrică.
Proiectul devine tot mai necesar în condiţiile în care chinezii vor să investească aproximativ 8 miliarde de dolari în hidrocentrale, termocentrale şi cele două reactoare nucleare rămase nefinalizate la Cernavodă. Astfel, toată producţia de energie a viitoarelor reactoare trei şi patru ar putea fi exportată pe sub Marea Neagră. Dacă acest proiect era estimat în 2005 la 300 de milioane de euro, acum costurile ar fi duble.
„Din păcate, gândirea noastră a fost să producem energie. Nimeni nu s-a gândit ce facem cu ea, unde o vindem”, a declarat Constantin Niţă, ministrul Energiei.
Ministrul Energiei din Turcia a venit astăzi la Bucureşti ca să discute despre cablul submarin. Din fericire pentru noi, Turcia are încă nevoie de energie din import. Dacă nu ne grăbim, puternica economie de pe Bosfor ar putea renunţa însă la energia produsă de noi, mai ales că în vară va începe construcţia unei noi centrale nucleare.
Sursa: www.digi24.ro