NATIONAL | Un miliard de lei vechi daune morale pentru distrugerea mozaicului de la fosta IUPS Suceava
Primăria Suceava şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava au pierdut şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul intentat de artistul plastic Traian Brădean pentru distrugerea operei mozaic parietal, amplasat pe peretele exterior al halei industriale a fostei Întreprinderi de Utilaje şi Piese de Schimb (IUPS) Suceava. Pictorul a fost reprezentat în instanţă de Societatea de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor în Domeniul Artelor Vizuale VISARTA, al cărei membru era.
După ce demolarea clădirii a fost aprobată de primărie pentru ca un investitor privat să construiască un ansamblu de locuinţe, în 2008 pictorul a dat în judecată municipalitatea, reprezentată prin primar, şi Direcţia pentru Cultură, cerând daune morale de 10.800.000 lei şi plata cheltuielilor de judecată, pentru încălcarea dreptului de autor. În motivaţia pictorului Brădean se arată că, potrivit legii, „opera de creaţie intelectuală este recunoscută şi protejată prin simplul fapt al existenţei ei”. Primăria s-a apărat susținând că mozaicul parietal nu a fost monument de for public şi în lipsa acestei calităţi nu se putea bucura de protecţia administraţiei publice locale. Mai mult, hala industrială avea un proprietar privat, deci nu era treaba primăriei.
Autorul şi VISARTA au arătat că acest ansamblu monumental, destinat iniţial staţiei de metrou Piaţa Unirii din Bucureşti, a fost transferat la Suceava, în 1983, iar la inaugurarea oficială „edilii locali şi-au însuşit-o ca pe o excepţională lucrare de for public” deoarece era „unică în ţară prin valoare şi întindere ca monument de for public”. Drepturile morale ale autorului asupra operei sale sunt reglementate de art.10 din Legea 8/1996 care precizează că acesta „are dreptul de a pretinde respectarea integrităţii operei şi a se opune oricărei modificări şi atingeri aduse operei, dacă prejudiciază onoarea sau reputaţia sa”.