ImportantLocal

LOCAL | 79% din apelurile 112 la BOTOȘANI sunt FALSE! Un apel fals poate duce la pierderea unei vieți

10.892 cetateni au fost sanctionati anul trecut pentru apeluri false si abuzive catre numarul 112, cele mai multe sanctiuni fiind aplicate in judetele Teleorman, Suceava si Bucuresti, a anuntat vineri Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). Peste 17,4 milioane de apeluri au fost primite anul trecut la numarul unic de urgenta 112, dintre care 70,91% au fost false. Majoritatea apelurilor false si abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice si sunt in mare parte realizate de pe cartele pre pay. Din punct de vedere al apelurilor false, judetele Covasna, Calarasi si Mures ocupa primele locuri.

De notat ar fi ca si in 2012, Covasna si Mures s-au numarat printre primele trei judete cu cele mai multe apeluri false la 112.

Multe persoane suna fara a avea o urgenta, se intereseaza despre evenimente care se petrec in localitatea lor, adreseaza injurii operatoarelor, rad, pun muzica sau nu vorbesc. Se solicita informatii despre numere de telefon, se cere legatura cu diverse institutii sau persoane publice ori se solicita sfaturi medicale. Autoritatile fac apel la cei care suna abuziv sa nu incarce inutil liniile de urgenta 112, intrucat un apel fals poate duce la pierderea unei vieti. La 112 se suna doar atunci cand aveti cu adevarat o urgenta”, atentioneaza STS, administratorul sistemului 112.    

Statistica pe anul 2013, realizata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), arata ca la Numarul Unic de Urgenta 112 au fost primite si tratate 17.463.468 apeluri. Dintre acestea 29,09 % au fost reale si 70,91 % false. Apelurile au fost transferate catre: Ambulanta – 60,66 %, Politie – 24,77 %, ISU/ SMURD – 12,59 %  si Jandarmi – 1,88%.

De constatarea si sanctionarea contraventiilor savarsite prin apelarea abuziva a 112 se ocupa Politia.

Conform legii (OUG 34/2008), apelarea abuziva a numarului unic de urgenta 112 si alertarea falsa a agentiilor de interventie se pedepseste cu amenda de la 500 de lei la 1.000 de lei.

  • Numarul unic de urgenta 112 poate fi apelat gratuit in orice tara din UE

În judeţul Botoșani au fost primite şi tratate 330.420 apeluri. Dintre acestea, 21% au fost reale şi 79% false. Apelurile au fost transferate către: Ambulanţă – 60%, Poliţie – 24%, ISU/SMURD – 15% şi Jandarmi – 1%.

46 cetăţeni din judetul Botoșani au fost sancţionaţi conform legii pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112.

“Multe persoane sună fără a avea o urgenţă, se interesează despre evenimente care se petrec în localitatea lor, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale“, se mai arata in comunicatul de presa.

sursa: www.hotnews.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page