Stiri

NATIONAL | Părinţii bagă anual în şcoli 142.000.000 € pentru fondul clasei

În ultimele zile, s-a creat o adevărată isterie naţională legată de sumele pe care părinţii sunt obligaţi să le cotizeze pentru şcoli. Mult hulitul fond al clasei nu face altceva, cu mici excepţii, decât să suplinească sursele financiare pe care guvernanţii, indiferent de partid, nu catadicsesc să le aloce învăţământului. Astfel, pentru ca elevii să studieze în condiţii cât de cât normale, părinţii subvenţionează şcoala, asta în ciuda faptului că mai plătesc o groază de alte taxe şi impozite

Toată lumea vorbeşte despre corupţia din instituţiile de învăţământ, şi asta după ce o învăţătoare de la Şcoala 10 din Capitală a fost filmată în timp ce jignea părinţii elevilor săi şi le solicita diverse sume pentru cadourile de Crăciun destinate profesorilor, bibliotecarei şi paznicilor.

Cadrul didactic a fost imediat sancţionat, lumea s-a răsculat, iar părinţii reclamă sistemul absurd care îi obligă să cotizeze anual diverse sume.

Dacă la o şcoală considerată mai bună, în centrul Capitalei, fondul şcolii poate urca până la 600 de lei pe an, în oraşele mai mici sumele sunt mai reduse.

Totuşi, făcând o medie, şi considerând că fiecare părinte contribuie anual cu 200 de lei, la nivel naţional, cei aproape 3,2 milioane de elevi adună o sumă colosală: aproximativ 142 de milioane de euro!

Şi asta pentru că guvernanţii neglijează poate cel mai important domeniu, învăţământul, şi îi alocă bugete mult prea mici, insuficiente chiar şi asigurării minimumului necesar într-o clasă.

«Învăţământul este în mizerie»

“Eu am patru fete: una la grădiniţă, două în clasa a III-a şi una într-a IV-a. Pentru fiecare scot din buzunar circa 400 de lei într-un an, deci în total 1.600 de lei. Şi ţin să subliniez că banii nu ajung niciodată la profesori, ori dacă ajung, doar sub formă de cadouri simbolice. Copiii pur şi simplu au nevoie de consumabile, de diferite materiale la clasă, pentru care statul nu dă bani. Dacă banii ar fi pentru îmbogăţirea cadrelor didactice s-ar vedea, iar acolo unde managerul e adeptul unor astfel de practici, se împute tot sistemul. Banii sunt colectaţi doar de părinţi, tot ei ţinând evidenţa tuturor cheltuielilor. Tot acest mecanism e îngrijorător. Sistemul de învăţământ e în mizerie pentru că e subfinanţat, iar tot mai multe cadre didactice pasionate de munca lor pleacă de la catedră”, ne-a declarat Bogdan Drăghici (foto), preşedintele asociaţiei de părinţi TATA.

Codul de Etică va fi gata până pe 15 iunie

Ministerul Educaţiei a anunţat că se lucrează de zor la elaborarea unui Cod de Etică pentru sistemul de învăţământ preuniversitar, care va fi gata până la 15 iunie.

Gabriel Ispas, secretar general adjunct în Ministerul Educaţiei Naţionale şi preşedintele Comisiei pentru prevenirea corupţiei în învăţământul preuniversitar, a anunţat că acesta va fi valabil “pentru următorii 20-30 de ani”.

Ispas a mai adăugat că în ultimele 6 luni la linia de telefon pentru reclamarea actelor de încălcare a eticii în educaţie au fost înregistrate 299 de sesizări, însă nu toate s-au confirmat.

Excesele trebuie pedepsite!

Libertatea încurajează părinţii care au de-a face cu excepţii din sistemul de învăţământ, precum cel al învăţătoarei Dana Blându (foto), să le reclame.

Cadrul didactic a revoltat o ţară întreagă pentru felul în care trata părinţii elevilor săi. “Eu nu ştiu dacă voi sunteţi săraci sau nesimţiţi! (…) Cine are putere, care din voi aveţi putere să vă duceţi la clasă cu o cafea şi o ciocolată… cu un cadou de 5 lei?”, este una din replicile “memorabile” ale cadrului didactic.

Preda franceza, dar nu avea nici o pregătire

Caz revoltător la un liceu din judeţul Botoşani! Timp de patru ani, elevii din localitatea Pomârla au învăţat limba franceză de la o profesoară impostoare.

Cazul a fost depistat zilele trecute de Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, după ce au fost verificate toate diplomele de licenţă ale cadrelor didactice de la liceul din Pomârla.

În cazul unei profesoare de franceză s-a descoperit că aceasta a făcut o facultate din Iaşi, dar nu a susţinut examenul de licenţă. În baza diplomei falsificate chiar de ea, femeia a profesat timp de patru ani.
Sursa:www.libertatea.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page