“Nu putem afirma în acest moment că avem un număr mai mare de decese decât anul trecut, dar avem un număr mare de decese înregistrate mai devreme”, a afirmat ministrul Sorina Pintea.
“Nu cerem populației decât să respecte măsurile recomandate de specialiști”, spune Sorina Pintea.
Ministrul Sănătății a subliniat că Bulgaria și Ungaria au declarat epidemie de gripă, iar Franța, Spania, Germania și țările nordice au, la rândul lor, probleme. “Nu trebuie să creăm isterie, este un virus sezonier, favorizat de perioada rece.”
- Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuala indicaţie de spitalizare;
- Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
- Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
- Igiena adecvata a mâinilor, in vederea reducerii răspândirii virusului;
- Evitarea aglomerațiilor și limitarea organizării de evenimente;
- Triaj epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;
- Limitarea accesului vizitatorilor în spitale, in special în secțiile cu risc;
- Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
- Continuarea vaccinării antigripale.
Ministerul Sănătății a transmis și spitalelor un set de măsuri suplimentare pentru această perioadă:
- Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.
- Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febra și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) – febra, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator!
- Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi ingrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte.
Ministrul Sănătății a subliniat de mai multe ori, în ultimele zile, că “suntem în plin sezon gripal, ca în fiecare an în această perioadă. Am avut două săptămâni cu caracter epidemic. Conform specialiștilor, suntem în pragul unei epidemii. În fiecare an, în această perioadă are loc o circulație a virusului gripal. Eu nu cred că trebuie să facem din asta un caz special”, spunea ministrul Sănătății, adăugând că cel mai bun lucru care se poate face în această situație este respectarea recomandărilor specialiștilor în acest caz. Sorina Pintea a subliniat că “nu este o surpriză că în fiecare iarnă avem gripă”.
Ce înseamnă o epidemie de gripă. Criteriile în funcție de care se declară, stabilite de Organizația Mondială a Sănătății:
- focar local – creșterea morbidității peste nivelul așteptat la nivel local (județ) sau focare în două sau mai multe colectivități din județ, cu confirmări de laborator.
- activitate regională – creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în unul sau mai multe județe din teritoriul de supraveghere regional, dar numai cu confirmări de laborator.
- săptămână epidemică – creștere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) și cel putin 10% virusuri gripale aparținând aceluiași subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate.
- perioadă epidemică – succesiunea a cel puțin 3 săptămâni epidemice (care îndeplinesc criteriile de mai sus).
- epidemie extinsă – creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în una sau mai multe regiuni, populația însumată a acestor regiuni totalizând 50% sau mai mult din populația totală a țării, cu confirmări de laborator în toate zonele în care se înregistrează creșteri ale numărul de îmbolnăviri.