Pentru personalul din cadrul S.T.P.F. Botoşani, anul 2018 a reprezentat o perioadă în care s-au depus eforturi deosebite pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin poliţiei de frontieră: controlul frontierelor şi cooperarea poliţienească, combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, evaziunii fiscale, asigurarea ordinii şi liniştii publice în zona de frontieră şi nu în ultimul rând combaterea faptelor de corupţie din rândul personalului propriu.
REALIZĂRI ÎN DOMENIUL PROPRIU DE COMPETENȚĂ:
În anul 2018, în punctele de trecere a frontierei de pe raza judetului Botosani, s-a înregistrat un număr de 448.900 persoane din statele membre UE care au tranzitat frontiera şi 336.900 persoane din state non-UE, atat pe sensul de intrare, cat si pe sensul de iesire din tara. De asemenea, au tranzitat frontiera şi 256.300 mijloace de transport.
În anul 2018 poliţiştii de frontieră de la STPF Botoşani si a sectoarelor de pe raza judetului Botosani au executat 72 acţiuni cu 163 misiuni, rezultand o creştere de 12% a numărului de acţiuni şi o creştere de 22 % a numărului de misiuni faţă de 2017, când au fost executate 64 de acțiuni cu 144 de misiuni.
Acţiunile au vizat în principal combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, fiind acţiuni organizate atât independent cât şi în cooperare cu celelalte structuri cu atribuţii în domeniu.
Fapte ilegale constatate la frontieră
În perioada analizată pe linie de cercetare penală au fost instrumentate 23 de lucrări penale în care au fost cercetate 96 de persoane pentru săvârşirea a 332 de infracţiuni, care au vizat in principal contrabanda cu ţigări, trecerea ilegala a frontierei etc.
Migraţia ilegală
În ultimile luni ale anului 2018, la frontiera cu R. Ucraina, în zona de competență a SPF Dorohoi și SPF Darabani, au fost înregistrate cazuri in domeniul migraţiei ilegale, fiind descoperite în total 32 persoane provenind din Bangladesh şi Pakistan care au incercat sa treacă ilegal frontiera în tara nostra. In toate cazurile s-au întocmit lucrări penale, respectiv s-a colaborat autorităţile de frontieră ucrainene in vederea punerii în aplicare acordul de readmisie.
Cazuri inregistrate: Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani – I.T.P.F. Iaşi, acţionând în baza unor informaţii, ca urmare a bunei cooperări cu structurile de frontieră ale Ucrainei în zona de responsabilitate comună, au identificat şi reţinut pe comunicaţia Dorohoi – Botoşani, un grup de persoane. Acesta era format din cetăţeni afroasiatici care nu își justificau prezența în zonă şi nu deţineau documente de identitate asupra lor, fapt pentru care au fost conduşi la sediul STPF Botoşani, pentru cercetări. În urma verificărilor efectuate în comun cu grănicerii ucraineni, polițiștii de frontieră au stabilit că persoanele în cauză sunt şase bărbaţi, cetăţeni din Bangladesh şi au trecut ilegal frontiera din Ucraina în România cu scopul de a ajunge într-un stat din Spațiul Schengen. În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, cele şase persoane fiind preluate în cursul acestei zile de către autorităţile ucrainene, în vederea continuării cercetărilor, în baza legislaţiei celor două state pe linie de combatere a migraţiei ilegale.
Contrabanda și infracțiunile conexe
Se menține în continuare riscul de introducere ilegale a țigaretelor în țară prin trecere peste râul Prut folosind mijloace plutitoare, sacilor de polietilenă sau cu unelte de pescuit, dar şi pe la frontiera terestră.
Ca factor de noutate, cetățeni de origine R. Ucraina (unii chiar cu dublă cetățenie) renunță la intermediarii români urmărind obținerea unor foloase materiale mai consistente şi pentru a face cât mai greoaie descoperirea/prinderea lor.
În speță, țigările sunt aduse până în zona de frontieră, preluate, transportate și valorificate de cetățenii R. Ucraina, aceștia folosind în activitatea infracțională mașini închiriate sau cumpărate din alte state (Bulgaria, Marea Britanie, Lituania) și utilizând numere de înmatriculare expirate, false sau falsificate.
Cazuri inregistrate: În data de 20.03.2018, urmare a activitatilor specifice de politie judiciara intreprinse la nivelul S.T.P.F. Botosani in cooperare cu lucratori p.f. din cadrul S.P.F. Radauti Prut, organele de politie judiciara ale BPCMIIT s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca un cetatean roman, cu domiciliul in comuna Cotusca, judetul Botosani ar detine o cantitate mare de tigari provenite din acte de contrabanda. In cauză Judecătoria Darabani a emis doua autorizatii de perchezitii care au fost puse in executare in data de 20.03.2018, in prezenta procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Darabani si a doi lucratori criminalisti din cadrul S.T.P.F. Botosani.
În urma acţiunii au fost descoperite la locuinta suspectului cantitatea de 21 baxuri cu tigari proveninta Republica Moldova de diferite marci. Persoana a fost retinuta si introdusa la CRAP-I.P.J. Botosani. Cantitatea de 10.660 de pachete in valoare de 29.850 lei a fost indisponibilizata la sediul STPF Botosani in vederea continuarii cercetarilor.
În baza datelor şi informaţiilor deţinute, în data de 30.05.2018, orele 19.30 a fost oprită pentru control la intrarea în localitatea Silişcani, comuna Gorbăneşti o autoutilitară VW condusă de către un cetăţean român. Autoutilitara a fost condusă la sediul S.T.P.F Botoşani pentru verificări suplimentare, unde persoana în cauză a declarat că transportă o cantitate mare de ţigări mărcile “Plugarul” şi “Ritm”, de provenienţă R. Moldova disimulate în plafonul şi pereţii autoutilitarei.
În urma controlului, au fost identificate mai multe locașuri special amenajate, la mijlocul compartimentului marfă, formate din doi pereţi falşi şi plafonul autoutilitarei. S-a descoperit cantitatea de 27.409 pachete tigari cu timbru de acciză emis de R. Moldova. Cetăţeanul român a fost reţinut pentru 24 ore şi introdus la C.R.A.P /I.P.J Botoşani, fiind ulterior prezentat la Judecătoria Botoşani cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile.
Traficul ilegal cu auto furate
In cursul anului 2018 au fost descoperite si retinute în vederea continuării cercetărilor două autoturisme pentru care existau semnalari operative. Persoanele descoperite fac obiectul cercetării în dosare penale privind săvârşirea infracţiunii de furt sau alte infracţiuni conexe.
Cazi înregistrat: În baza unor date şi informatii detinute la nivelul S.T.P.F. Botoşani în cooperare cu un lucrător din cadrul I.P.J. Botoşani s-a desfăşurat o acţiune pe linie de T.I.A.F. în municipiul Botoşani, fiind identificat în trafic autoturismul marca Audi A6, model 2014, de culoare negru, care figurează furat din Marea Britanie. Autoturismul, cu o valoare de 70.000 lei a fost indisponibilizat la sediul S.T.P.F. Botoşani, iar cetăţeanului român, proprietarul trecut în acte, i s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de “tăinuire la furt”.
Situația bunurilor confiscate/indisponibilizate:
Se constată o creştere a numărului de pachete de ţigări descoperite în anul 2018 faţă de anul 2017.
Situaţia bunurilor confiscate se prezintă astfel:
- T.P.F Botosani 2018 = 49.600 pachete tigari in valoare de 549.375 lei
Total – 681.775 lei = 2 autoturisme în valoare de 93.000 lei