La Botoşani se desfăşoară o tabără unicat în România. Mai precis peste 100 de adolescenţi din 11 judeţe sunt împărţiţi în plutoane şi participă la instrucţie militară. Învaţă să tragă cu armele, replici de airsoft ale celor reale, tactică militară dar beneficiază şi de pregătire fizică. Evenimentul este sponzorizat de Ministerul Sportului şi Tineretului.
În judeţul Botoşani, la ansamblul de tabere ”Codrii de Aramă” din localitatea Agafton, este organizată o tabără unicat în România. Este vorba despre Tabăra Naţională Militară, un eveniment la care participă peste 100 de adolescenţi din toată ţara.
Aceştia sunt incluşi într-un program şi stagiu de pregătire militară, în condiţii asemănătoare cu cele dintr-o garnizoană reală. Proiectul este realizat de Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Botoşani în colaborare cu cluburi locale de airsoft. Evenimentul este sponsorizat de Ministerul Tineretului şi Sportului şi se află la a treia ediţie.
”Se trezesc la 6.00 dimineaţa”
Pentru al treilea an consecutiv, la sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august, în pădurile seculare de la Agafton, are loc o tăbără inedită destinată în special adolescenţilor. Peste o sută de tineri, îmbrăcaţi în camuflaj, cu bocanci în miezul verii şi grupaţi în formaţiuni militare se antrenează timp de o săptămână, ca într-o garnizoană adevărată. De instrucţia lor se ocupă veterani ai airsoft-ului, membri ai unor cluburi care şi-au făcut deja un nume la nivel naţional.
Ca în orice armată, recruţii, veniţi din 11 judeţe ale ţării şi cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, sunt grupaţi în plutoane şi cazaţi la tabăra ”Codrii de Aramă„ situată în marginea pădurilor din satul Agafton. Disciplina este severă iar participanţii se trezesc la 6 dimineaţa, fac înviorare, fac lună în camere şi apoi se prezintă la istrucţie. ”Sunt treziţi în regim cazon la 6 dimineaţa, urmează înviorare şi apoi un program divers. Evident nu lipseşte instrucţia”, spune Radu Humelnicu, director DJST Botoşani.
”În primul rând învaţă despre fair-play”
Practic de întreaga instrucţie se ocupă cluburile de airsoft implicate. De altfel adolescenţii învaţă să tragă cu arma, folosind replicile airfost. Totodată sunt pregătiţi fizic dar şi tactic. ”Este vorba de pregătire fizică necesară oricărei activităţi militare şi de air-soft. Pentru că dacă nu ai condiţie fizică foarte bună este greu să practici acest sport. Totodată ei merg în plutoane şi învaţă cum să se coordoneze, cum să-şi acopere echipa, cum să organizeze un atac, cum să ocupe o încăpere”, spune Stelian Ungureanu, unul dintre instructori.
Totodată pe lângă pregătirea tactică şi folosirea armelor, tineri învaţă despre fair-play. ”Principiul de bază este fair-play-ul. Pentru că jocurile de air-soft se bazează pe fair-play. Cumva ne numim cavalerii bilei albe, pentru că bila de airsfot nu lasă nici o urmă şi dacă nu ai fairplay nu poţi să practici acest joc”, spune Stelian Ungureanu.
”Este o experienţă unică”
Totodată pe lângă jocuri de airsoft şi instrucţie militară, adolescenţii din tabăra de la Agafton au avut parte şi acţiuni cu jandarmii şi pompierii, inclusiv rapeluri de pe clădirile taberei. Astăzi, participanţii au învăţat cum să folosească furtunul de intervenţie, cum să escaladeze obstacole dar şi cum să procedeze în cazul unor incendii sau cutremure. ”Pentru mine a fost o experienţă unică. Mi-a plăcut foarte mult instrucţia şi tot ce ţine de partea militară. Ne-au făcut să ne simţim ca într-o garnizoană. Mă gândesc să vin şi la anul dacă se organizează”, spune Eduard Badea, un adolescent din judeţul Prahova.
O parte a participanţilor spun că au învăţat multe lucruri în această tabără, dar cel mai important, au devenit mai disciplinaţi. ”Sunt pentru a doua oară la această tabără şi îmi place la nebunie. Ne trezim de dimineaţă, face curat în cameră, antrenamente, apoi micul dejun. În fiecare zi avem câte o activitate diferită şi ne oferă experienţe unice. Învăţăm aici disciplina şi respectul faţă de ceilalţi„, spune Cristina Tiţuleasa din Slatina. Tabăra se va încheia vineri.