ImportantLocal

LOCAL | Risc seismic ridicat pentru blocul din Primăverii

Blocul în care a avut loc explozia din 15 septembrie nu mai poate fi locuit până când nu se fac lucrări de consolidare. Experții susțin că imobilul prezintă risc seismic ridicat inclusiv din cauza problemelor din construcție, nefiind respectate normativele și STAS-urile. Subiectul a fost discutat marți în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Distribuția de rigiditate pe verticală nu este uniformă, există fisuri și crăpături în stâlpii și grinzile din apartamentul în care s-a produs deflagrația precum și în apartamentele adiacente situate la același nivel și la cele superioare, nu se respectă cadrul de proiectare după care se realizează evaluarea, stâlpii au secțiuni reduse și nu respectă procentele minime de armare longitudinale. (…) La momentul actual, construcția prezintă un risc ridicat de prăbușire, gradul de asigurare al clădirii la acțiuni statistice și dinamice a fost afectat de deflagrația produsă în 15 septembrie, aceasta inducând eforturi suplimentare în structura de rezistență flexibilă existentă a construcției.

Avem trei soluții de reabilitare. Recomandarea expertului este ca acea clădire să nu mai fie utilizată până nu se realizează aceste lucrări de consolidare, a spus prefectul Dan Șlincu.

Începând de astăzi locatarii vor trebui să elibereze apartamentele pentru a permite efectuarea lucrărilor.

“Cele cinci apartamente care sunt cel mai grav afectate ar trebui încet să fie evacuate în vederea începerii lucrărilor de consolidare după ce va fi întocmit proiectul și se va identifica o societate care să înceapă acele consolidări”, a spus Mihai Platon, directorul Inspectoratului de Stat în Construcții.

Abia după finalizarea proiectării și stabilirea costurilor de consolidare, urmează să fie inițiată o hotărâre de Guvern pentru a solicita bani în vederea efectuării lucrărilor.

“Noi trebuie să ştim despre ce sumă discutăm pentru această lucrare de consolidare. Având în vedere că în momentul de faţă construcţia a fost încadrată în gradul I de risc seismic, vom găsi cadrul legal pentru a solicita bani de la Guvern, din fondul de rezervă. Să pornească un demers de la Primărie, să ajungă la Consiliul Judeţean şi Prefectură şi împreună să întocmim un proiect de hotărâre de guvern şi să solicităm fonduri“, a mai spus prefectul.

La această dată nu se știe exact cât vor dura aceste demersuri și nici când vor începe lucrările. Primăria va trebui să le caute un adăpost locatarilor sinistrați.

“Toate aceste probleme sunt legate şi de o anchetă care se desfăşoară în momentul de faţă la poliţie, procuratură, la locul respectiv. Dacă va exista un vinovat probabil va trebui să plătească dar la momentul respectiv. Ce facem până atunci că până la găsirea unei vinovăţii noi trebuie să rezolvăm într-un fel problema, în spirit de solidaritate cu cetăţenii din acel bloc. Deocamdată avem doar două locuințe de serviciu, va trebui să găsim soluții pentru a asigura adăpost acestor oameni”, a declarat Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani.

Consiliul Județean și-a arătat disponibilitatea să ajute financiar familiile sinistrate, iar edilii au făcut un apel umanitar la care a răspuns până acum doar Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Protopopiatul Botoșani, fiecare contribuind cu 16.000 și respectiv 10.000 de lei.

Botoșănenii care vor să ajute cele 12 familii din blocul afectat de explozie pot face donații în contul  RO08RNCB0576041200320002,  la BCR, titularul contului fiind Asociația nr.26.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page