ImportantLocal

LOCAL | Salarii apărate cu proteste în stradă! FOTO&VIDEO!

Cu pancarte, vuvuzele şi fluiere, peste 200 de de sindicalişti din judeţul Botoşani au proestat astăzi în faţa Palatului Administrativ, împotriva transferării taxelor sociale de la angajator la angajat.

Printre protestatari s-au regăsit membri ai mai multor sindicate reunite în Confederaţia Cartel Alfa, salariaţi ai Nova Apaserv, Urban Serv, de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi din sistemul sanitar.

Astăzi pichetează Botoșani împreună cu alte câteva județe. În primul rând ne opunem transferului taxelor sociale de la angajator la angajat pentru că asta nu duce decât la o scădere a salariilor nete fără un mecanism juridic de a face corecția necesară. Banii pe care angajatorul îi dă astăzi pentru salariat să-i treacă în salariul brut, pentru ca astfel salariatul să nu aibă nimic de pierdut. Ne-a blocat negocierile la nivel superior, nu mai avem contract de muncă la nivel național sau la nivel sectorial, plus că la nivelul unităților, oamenilor le este greu să se constituie în sindicate, acolo unde angajatorul are sub 15 salariați”, a declarat Daniel Bulboacă, președintele “Cartel Alfa”.

Acţiunea s-a desfăşurat în solidar cu sindicatele din întreaga ţară şi face parte din calendarul mişcărilor sindicale anunţate pentru această perioadă, care se vor încheia pe 4 octombrie cu un miting în Piaţa Victoriei din Capitală.

Principalele revendicări ale sindicaliștilor sunt blocarea transferului taxelor sociale de la angajator către angajat și modificarea legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la varianta comună a celor 5 confederații sindicale înaintată Guvernului.

Revendicările au fost transmise Guvernului prin intermediul prefectului Dan Şlincu şi  subprefectului Daniela Becle, cu care sindicaliştii s-au întâlnit la finalul protestului.
În cazul în care Guvernul menţine propunerea de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat în propunerea de buget pentru 2018, sinducaliştii nu exclud declanşarea unui conflict social de amploare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page