ImportantLocal

LOCAL | Asigurarea ordinii publice, atribuţie principală a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi

În conformitate cu prevederile Legii nr.550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani execută, pe teritoriul judeţului Botoşani, misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia mitingurilor, marşurilor, demonstraţiilor, procesiunilor, acţiunilor de pichetare, acţiunilor promoţionale, comerciale, manifestărilor cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, precum şi a altor asemenea activităţi care se desfăşoară în spaţiul public şi care implică aglomerări de persoane. De asemenea, execută misiuni de restabilire a ordinii publice când aceasta a fost tulburată prin orice fel de acţiuni sau fapte care contravin legilor în vigoare.

De la începutul anului 2017, aceste două atribuții principale ale jandarmeriei, asigurarea şi restabilirea ordinii publice, s-au concretizat în executarea unui număr de 288 de misiuni, în care au fost folosiţi 1980 de jandarmi, din care 27 la manifestări de protest, 86 la manifestări cultural-artistice, 59 la manifestări comemorative/religioase, 10 la manifestări promoţionale/comerciale, 40 la manifestaţii sportive, 63 în zona centrelor de examen/evaluare ( evaluare, bacalaureat, rezidenţiat, definitivare etc), iar 3 la alte acţiuni.

Pentru ca aceste activități să se desfăşoare în condiţii de normalitate și siguranță, la nivel instituțional s-a realizat permanent o informare reciprocă preliminară, precum și intervenţia promptă şi punctuală a tuturor structurilor competente. În urma organizării eficiente și a efortului comun depus, toate aceste acțiuni au fost gestionate corespunzător, nefiind înregistrate evenimente deosebite cu această ocazie.

Pe linia desfăşurării competiţiilor sportive, efectivele inspectoratului au asigurat măsuri de ordine la întrecerile sportive din ligile inferioare și cele caracterizate cu grad de risc scăzut. Pentru meciurile de fotbal din cadrul ligii I, susținute de echipa F.C.Botoşani pe teren propriu, asigurarea ordinii și siguranței publice a fost executată de către Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău cu sprijinul I.J.J. Botoșani.

Deoarece anumite nemulțumiri ale cetățenilor din județul Botoșani s-au concretizat prin organizarea unor manifestări de protest în spațiul public, efectivele inspectoratului au luat măsuri pentru cunoaşterea evoluţiei situaţiei operative şi relaţionarea cu organizatorii acestora, contribuind astfel la desfăşurarea acestor mitinguri într-un cadru legal, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

Nu au fost cazuri de tulburare gravă a ordinii publice, care să necesite intervenţia în forţă a efectivelor de jandarmi, iar pentru riscurile şi vulnerabilităţile identificate la misiunile specifice s-au dispus măsurile necesare eliminării sau reducerii acestora.

În ceea ce priveşte nivelul de risc, cele mai importante misiuni de asigurare a ordinii şi liniştii publice au fost cele executate la manifestările de protest.

Am dori să evidenţiem trei dintre acestea, prima fiind nemulţumirile populaţiei din comuna Corni de la începutul anului, când peste 370 de jandarmi au acţionat în cele şase zile cât au durat manifestările de protest (01 – 06 ianuarie), Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani fiind sprijinit în executarea misiunii de efective ale  Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.

Manifestările de protest au continuat în comuna Corni în perioada 06 – 09 februarie. De această dată, în urma dialogului purtat cu manifestanţii, aceştia au conştientizat necesitatea respectării prevederilor legale, acţiunea fiind autorizată în acest sens.

Cea de-a doua manifestare de protest importantă, desfăşurată în perioada 01 – 08 februarie, care a implicat folosirea unui număr mare de jandarmi, a fost legată de nemulţumirile populaţiei din municipiul Botoşani privind modificarea Codului Penal în ceea ce priveşte amnistia şi graţierea, jandarmii fiind sprijiniţi, ca la fiecare misiune de asigurare a ordinii şi siguranţei publice, de către efective de poliţişti şi pompieri, obiectivele principale fiind prevenirea producerii unor fapte antisociale şi accidente rutiere, precum şi împiedicarea blocării căilor de circulaţie.

În al treilea rând, au fost cele două manifestări de protest privind starea proastă a unor drumuri naţionale sau judeţene, prima în ziua de 26 februarie, când  aproximativ 100 de autovehicule şi 150 de persoane au participat la un marş auto pentru asfaltarea Drumului Naţional 24 C, iar cea de-a doua pe 12 august, când manifestanţii au parcurs două trasee rutiere, primul fiind Autogara Darabani – Mileanca – Havârna – Dumeni, iar cel de-al doilea Vorniceni – Cordăreni – George Enescu – Dumeni, de această dată obiectivul fiind de a aduce în atenţia autorităţilor starea DJ 293 şi DJ298.

Dintre misiunile de asigurare a ordinii şi siguranţei publice la manifestările cultural-artistice, le reamintim pe cele executate cu ocazia Zilelor oraşului Botoşani, în perioada 21 – 23 aprilie şi a September Fest la începutul lunii septembrie, doar la aceste două misiuni efectivul de jandarmi participant ridicându-se la 165.

Dintre misiunile recente şi aflată încă în desfăşurare, cea mai importantă este cea de asigurare a ordinii în zona imobilului afectat de explozie în data de 15 septembrie, interzicerea accesului persoanelor neautorizate şi asigurarea perimetrului exterior de protecţie pe latura din strada Primăverii cu garduri metalice pentru a preveni producerea unor accidente.

În continuare, avem în atenţie acţiunile de protest anunţate de marile confederaţii sindicale la nivel local sau naţional, obiectivul prioritar fiind siguranţa participanţilor la aceste manifestări publice.

COMUNICAT DE PRESĂ

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page