ImportantLocal

LOCAL | OBIECTIVELE INSPECTORATULUI DE JANDARMI JUDEŢEAN BOTOŞANI PENTRU CREŞTEREA GRADULUI DE SIGURANŢĂ ÎN ZONA INSTITUŢIILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT PREUNIVERSITAR ÎN ANUL ŞCOLAR 2017 – 2018

Ca parte semnatară a Planului teritorial comun de acţiune – cadru pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar în anul şcolar 2017 – 2018, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean  Botoşani îi revin în responsabilitate 11 instituţii de învăţământ preuniversitar din judeţul Botoşani, din care patru în municipiul Botoşani ( Liceul Pedagogic Nicolae Iorga, Grupul Şcolar Elie Radu, Grupul Şcolar Petru Rareş, Şcoala Gimnazială nr.2 ), patru în municipiul Dorohoi (Liceul Regina Maria, Liceul Tehnologic Alexandru Vlahuţă, Şcoala Gimnazială Mihail Kogălniceanu, Şcoala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza ), una în oraşul Darabani ( Liceul Dimitrie Cantemir) şi două în oraşul Săveni ( Liceul Teoretic Dr. Mihai Ciucă, Şcoala Generală nr.1).

Conform acestui plan, aprobat prin Ordinul Prefectului nr.285/20.08.2017, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani a a fost informat cu privire la repartiţia unităţilor de învăţământ aflate în responsabilitatea structurilor cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei şcolare.

Efectivele de jandarmi desfăşoară activităţi specifice pentru prevenirea şi combaterea  faptelor antisociale atât prin aplicarea cu fermitate a prevederilor legale în vigoare, cât şi prin desfăşurarea unor activităţi preventiv-educative şi de antivictimizare în instituţiile şcolare.

Şcolile din responsabilitatea I.J.J.Botoşani sunt incluse în itinerariile de patrulare, ca punct obligatoriu de staţionare şi în trecere, în special pe timpul sosirii şi plecării elevilor la/de la cursuri, dispozitivele de ordine şi siguranţă fiind permanent adaptate, în funcţie de situaţia operativă.

În cazul în care vor fi identificate grupuri de persoane cu comportament delincvent care frecventează zonele instituţiilor şcolare şi tulbură climatul de siguranţă publică, se vor lua măsuri de stabilire a identităţii acestor persoane şi de dispersare a grupurilor.

Împreună cu conducerile instituţiilor de învăţământ din responsabilitate, se stabileşte o agendă a activităţilor instructiv-educative, în vederea prevenirii violenţei în şcoli şi în zona adiacentă, aceste activităţi urmând a fi desfăşurate pe întreg parcursul anului şcolar.

În urma demersurilor făcute în cadrul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, inspectoratului i-a fost alocată suma de 2000 de lei, bani care vor fi utilizaţi în susţinerea activităţilor preventive, prin tipărirea de afişe şi pliante care vor fi distribuite elevilor.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani contribuie, în sprijinul I.P.J. Botoşani, la monitorizarea şi evaluarea evoluţiei şi dinamicii fenomenului delicvenţei juvenile în mediul şcolar, îndeosebi a faptelor comise cu violenţă, pe baza analizelor semestriale realizate la nivel local de către instituţiile partenere.

Lunar, structurile cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei şcolare elaborează analize privind activităţile desfăşurate şi rezultatele obţinute pentru creşterea gradului de siguranţă în incinta şi în zonele adiacente instituţiilor de învăţământ preuniversitar şi se informează reciproc cu privire la acestea.

Conducerile unităţilor şcolare răspund de introducerea, în cadrul Regulamentului intern al şcolii, a unor prevederi clare privind asigurarea siguranţei şcolare, o obligaţiilor şi responsabilităţilor care revin cadrelor didactice, elevilor, personalului auxiliar şi de pază.

Tot în regulamentele interne ale şcolilor trebuie inclusă obligaţia cadrelor didactice de a aduce la cunoştinţa conducerii unităţilor de învăţământ şi a poliţiei sau jandarmeriei (pentru unităţile de învăţământ din responsabilitate), în funcţie de structura responsabilă, orice manifestare de conduită a elevilor sau diverselor persoane din zona şcolilor de poate prezenta un risc la adresa siguranţei şcolare.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page