ImportantLocal

LOCAL | A fost stabilită cauza probabilă a exploziei din Primăverii. Astăzi un expert autorizat va transmite măsuri pentru blocul afectat

Explozia care s-a produs, vineri, într-un apartament din Botoșani a fost cauzată de un arc electric generat la pornirea hotei.

Specialiştii au descoperit că proprietarul tocmai schimbase cu o zi înainte racordul flexibil de la aragaz, dar nu îl asigurase cu inel de metal, aşa cum ar fi trebuit, ci cu un manşon de cauciuc, ce şi-a dovedit ineficienţa.
Incindentul putea fi evitat dacă omul ar fi apelat la serviciile unei firme autorizate, sau dacă măcar unul dintre locatarii care au simţit miros de gaz pe casa scării cu 20 de minute înainte de explozie, ar fi anunţat la 112.

“A închis caneaua de gaz şi a scos tubul flexibil de la aragaz. Detectorul de gaze din casă era scos din priză, deci asta înseamnă că proprietarul simţise mirosul de gaz, l-ar fi atenţionat detectorul, dar el l-a scos din priză ca să nu mai sune. Pe casa scării, cu 20 de minute înainte de explozie, locatarii simţiseră miros de gaz. Dacă ar fi anunţat la 112 măcar unul dintre ei, poate se putea preîntâmpina nebunia. În momentul în care proprietarul a sesizat că miroase tare şi că are pungă de gaz, a dat drumul la hotă să scoată gazul, pentru că am găsit hota la ultima treaptă de funcţionare, iar în momentul în care a pornit hota a făcut un arc electric. Norocul vecinilor a fost că, fiind toate geamurile închise, nu a fost mult oxigen în spaţiul respectiv şi nu s-a produs incendiul. Focul nu ar fi putut să aibă loc din lipsă de oxigen. Explozia s-a produs din cauza arcului electric de la hotă şi a fost doar oxigenul de pe tubul de la hotă”, a declarat şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, col. Cristian Amarandei.

Deflagraţia a afectat 5 persoane, între care un copil de 11 ani, şi proprietarului apartamentului, în vârstă de 71 de ani, care a suferit arsuri de gradele 3 şi 4 pe 50% din suprafaţa corpului.

Gheorghe Foceag a fost transferat abia sâmbătă după amiază la Clinica de arşi din Iaşi, pentru că toate spitalele de specialitate din ţară nu aveau locuri libere pentru presoanele cu arsuri grave. Pentru transportul victimei exploziei a fost solicitat elicopterul SMURD.

Alte peste 20 de persoane au fost evacuate din blocul care a fost afectat până la efectuarea unei expertize tehnice.
“Am făcut o vizită la faţa locului pentru a vedea care sunt condiţiile de locuit pentru cei de aici. Au venit şi şi-au mai luat din lucruri, şi-a reparat uşile de la intrare. Măsurile dispuse au fost efectuarea unei expertize, luni va veni un expert autorizat pentru a transmite măsuri pentru acest imobil, măsuri pe care le vom duce la îndeplinire pentru a asigura în continuare condiţiile pentru locuit pentru aceşti locatari, respectând cadrul legal. Dacă pentru acest lucru trebuie să mai dăm o hotărâre de Consiliu Local sau alte dispoziţii pentru implicarea cheltuielilor sau alte aspecte financiare o vom face săptămâna viitoare. Oamenii nu au voie să locuiască, măsura trasată de domnul prefect în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a fost că acest bloc nu poate fi locuit, dar oamenii îşi pot lua lucrurile din apartamente, mici reparaţii mai pot face, dar nu poate fi locuit. Se asigură pază în continuare cu colegii de la Jandarmerie şi Poliţia Locală, spune viceprimarul Cosmin Andrei.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page