ImportantLocal

LOCAL | Serbările Pădurii la Vorona, străveche vatră folclorică. FOTO&VIDEO!

Astăzi, inima pădurii din Vorona a bătut cel mai tare. Sărbătoarea Naşterii Domnului a împletit credinţa şi tradiţia într-un loc încărcat de spiritualitate. Hramul principal al Mănăstirii Vorona, ansamblul monahal care are nu mai puţin de 3 biserici, a adunat mii de oameni pe platoul din vecinătatea lăcaşului de cult unde dimineaţă s-a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească.

După ora 15.00, Poiana Mănăstirii a devenit neîncăpătoare pentru iubitorii de folclor, pentru cei care au evadat din oraşe pentru câteva clipe în mijlocul naturii, pentru cei care au venit de departe la hramul bisericii şi au rămas să petreacă marea sărbătoare în străvechea vatră folclorică a Voronei.

De la orele amiezii şi până seara târziu, aici s-a desfăşurat Spectacol folcloric ”LA HRAM” în cadrul celei de a 43-a ediții a Festivalului Folcloric Național ”SERBĂRILE PĂDURII”, un festival al cântecului, dansului, portului şi meşteşugurilor populare care are ca obiectiv promovarea celor mai frumoase localităţi ale folclorului muzical şi coregrafic, ale portului şi meşteşugurilor populare dintr-o zona etnofolclorică bogată din sud-vestul judeţului Botoşani, la interferenţa dintre Bucovina istorica şi Podişul Moldovei.

Tradiţionala manifestare organizată de Primăria şi Consiliul Local al comunei Vorona a reunit interpreţi, formaţii şi grupuri folclorice din toată ţara.

Au încântat publicul cu recitalurile mult aşteptate interpreţii Ovidiu Purdea Someş, Alexandru Brădăţan, Grigore Gherman şi Ansamblul Ciprian Porumbescu, precum şi Ansamblurile folclorice din Corni, Vorona, Vlădeni, Curteşti, Zărneşti, Liteni, Drochia, Crăuleni şi Grupul Vatra.

Încercăm să-i facem pe oameni să uite ne necazuri, să se destindă puțin, să se adune laolaltă şi să se bucure de viaţă. Este sărbătoarea voronenilor, indiferent de vârstă, ocupație, preocupări. Sunt mulți spectatori, ceea ce dovedește că le place programul și că organizarea noastră a fost bună si că a satisfăcut așteptările oamenilor” a declarat Aurel Ștefan, primarul comunei Vorona.

Seara a fost dedicată tinerilor, care au cântat şi au dansat cu NINEKA şi LEYA D.

Manifestarea este inclusă în “Săptămâna Culturii la Vorona”, prilejuită de Hramul Mănăstirii şi care a cuprins activităţi sportiv, religioase, culturale, sociale şi administrative.

Mâine la Mănăstirea Sihăstria Voronei , Sfânta Liturghie Arhierească prilejuită de hramul Bisericii va fi oficiată de IPS teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Credincioşii sunt aşteptaţi în pelerinaj la moaştele Sfântului Cuvios Onufrie.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page