ImportantLocal

LOCAL | Ministrul agriculturii este aşteptat la Manoleasa. Neoficial.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, este aşteptat pe 30 iulie la Botoşani, aşa cum a promis la ultima sa vizită ocazionată de punerea în funcţiune a primei pompe de irigaţii din cele 4 existente la Staţia din Manoleasa. Cu peste 500.000 de lei, au fost decolmatatate canalele de irigatii betonate construite inainte de 1990, şi au fost refăcute o parte din echipamentele staţiei de pompare.

Acum, ministrul este aşteptat să pornească a doua pompă.

“Având în vedere evoluţia vremii şi seceta care trei ani la rând a creat probleme cultuirlor, fără irigaţii agricultura e moartă. De aceea mulţumim domnului ministru şi autorităţilor care s-au implicat pentru reabilitarea acestui sistem extrem de necesar care salvează nu numai comuna Manoleasa ci şi alte 4 comune din vecinătate. Lucrările sunt în grafic şi dăm dumul la apă. Numai că ar mai fi de înfiinţat UAI (Asociaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţi), pentru ca fermierii să poată accesa fonduri europene au de la stat pentru a achiziţiona sistemul de irigaţii. Comuna Manoleasa are 9.400 de hectare, din care 2.500 s-ar putea iriga în primă fază.” a declarat Cristinel Aroşculesei, primarul comunei Manoleasa.

Chiar dacă nu a fost confirmată oficial, vizita ministrului a pus autorităţile locale la treabă.  Pentru a beneficia de apă, însă, fermierii trebuie să se asocieze si să acceseze fonduri pentru refacerea infrastructurii, distrusă după anii 90.

Asociaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din zona Manoleasa nu s-a înfiinţat, încă.  Demersurile au fost făcute, însă sunt întârziate de procedura greoaie presupusă de legislaţia românească.

Reabilitarea canalelor de la Manoleasa si repornirea statiei de pompare cu apa din râul Prut va permite irigarea a aproximativ 7.000 de hectare de teren agricol din zonă.  În Botoşani mai sunt două subsisteme de irigaţii în sudul judeţului, însă de mai mici dimensiuni.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page