ImportantLocal

LOCAL | Taxe mai mici pentru salubrizare!

Botoşănenii vor achita mai puțin la factura de salubrizare și asta deoarece taxa pentru deșeurile depuse la groapa de gunoi a fost amânată până la 1 ianuarie 2019.  Micșorarea tarifului se aplică persoanelor fizice, instituțiilor și societăților comerciale. Acestea au fost înştiiţate în scris despre suspendarea, până la 31 decembrie 2017, a taxei de mediu care s-a regăsit în facturile cetăţenilor în perioada 1 ianuarie – 31 iunie 2017.

Botoşănenii vor plăti mai puțin către firma de salubrizare începând cu data de 1 august, raportat la serviciul pentru luna iulie.

Taxa de depozitare a gunoiului la rampă,  introdusă de Guvern de la 1 ianuarie 2017, a fost eliminată printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, publicată în Monitorul Oficial din 30 iunie şi intrată în vigoare în data de 1 iulie.

Potrivit documentului respectiv, taxa de depozitare, de 80 de lei/tonă, privind Fondul pentru mediu, va reveni începând cu data de 1 ianuarie 2019. Din 2020 aceasta va crește la 120 de lei pe tonă.

În plus, contribuția pe care unitățile primăriile o plătesc pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare a scăzut la jumătate, adică 50 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri nereciclate.

Având în vedere că unul dintre scopurile introducerii acestei taxe a fost reducerea cantităţii de deşeuri depozitate la rampele ecologice, conform angajamentelor luate de România în Uniunea Europeană, prin amânarea acestei taxe autorităţile sunt obligate acum să găsească soluţii noi pentru reducerea gunoaielor şi creşterea reciclărilor.

În 2017, ținta de reciclare este de 25%, față de 15% anul trecut, în 2018 va fi de 35%, iar din 2019 – 45%.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page