ImportantLocal

LOCAL | Salvați Copiii continuă dotarea Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani, pentru a treia oară! FOTO!

Salvați Copiii România a continuat, astăzi, dotarea secției de neonatologie a Spitalului Județean Mavromati din Botoșani, unde dintre cei 2.608 de copii născuți în 2016, 240 au fost prematuri, necesitând îngrijire medicală adecvată. În Botoșani, rata mortalității infantile este sensibil mai ridicată decât media pe țară, 9,8 față de 8 la mia de născuți vii, motiv pentru care Salvați Copiii a donat spitalului un incubator de transport și un bilirubinometru, în valoare de 13.000 de euro.

”În 2016, 9.2 % din totalul nașterilor au fost premature, nou-născuți lipsiți prea devreme de căldura oferită de burtica mamei. O șansă în plus pentru acești nou-născuți o reprezintă incubatorul de transport neonatal donat de Salvați Copiii. Echipamentul asigură o temperatură constantă şi umiditate potrivite copilului născut prematur, dar şi un acces facil al echipei medicale în cazul apariţiei problemelor, cum ar fi ventilaţia mecanică. Aparatul are, de asemenea, autonomie energetică prelungită, necesară transportului pe distanţe lungi”, a declarat Dr. Carmen Zaboloteanu, șeful secției de neonatologie, de la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani.

Medicul a explicat cât de important este ca spitalul să aibă la dispoziție aparatură medicală modernă, care permite un diagnostic nuanțat și rapid : ”Icterul neonatal reprezintă o patologie asociată atât nou- născutului la termen, cât și celui prematur. Pentru cuantificarea acestuia este necesară recoltarea unei analize de sânge pentru determinarea bilirubinei. Aparatul donat de Salvați Copiii determină valorile bilirubinei în câteva secunde, prin citire transcutantă, fără a fi necesare investigații invazive”.

Aceasta este a treia donație pe care Salvați Copiii România o face Spitalului Județean Mavromati: în 2014, unitatea medicală a primit un incubator de terapie intensivă, iar în 2016 o masă de reanimare, în valoare totală 20.000 de euro. Tot anul trecut Spitalul Municipal Dorohoi a fost dotat cu un incubator de transport în valoare de 10.000 de euro.

Copiii născuți prematur au nevoie de suport medical imediat și de calitate, pentru a supraviețui. Medicii fac tot posibilul, îi aduc pe lume, îi salvează, dar actul medical ulterior este crucial și el depinde de aparatura medicală pe care o are o maternitate. De aceea ne-am întors, pentru a treia oară, la Botoșani, pentru că aici a fost nevoie de o dotare etapizată și consistentă. Miza noastră este să ajungem în toate maternitățile unde e necesară dotarea, pentru ca prematurii să primească îngrijirea de care au nevoie pentru a se dezvolta corespunzător”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Dotarea este parte a programului amplu de combatere a mortalității infantile, pe care Salvați Copiii îl derulează de șase ani. Numai în 2016, Salvați Copiii România a dotat cu aparatură medicală de specialitate 31 de maternităţi, oferind astfel o șansă la viață nou-născuților prematur. O parte semnificativă a acestor fonduri, în valoare totală de 355.981 euro, a venit de la cei care au ales să redirecționeze 2% din impozitul pe venit, transformând banii, care altfel ar fi rămas în posesia statului, în viață pentru copiii născuți prematur. 

Amalia Năstase, ambasador al Salvați Copiii, a vorbit despre rezultatele programului de combatere a mortalității infantile, pe care organizația îl desfășoară deja pentru al șaselea an consecutiv: “ Mă bucur să vă spun că există și vești bune, atunci când vorbim despre sistemul de sănătate: în șase ani, de când Salvați Copiii a început acest proiect complex, rata mortalității infantile a scăzut, de la 10,1 la 8 la mia de copii născuți vii. Așadar: se poate, atunci când efortul este consecvent! Rămân alături de Salvați Copiii, în efortul acesta colosal de dotare a tuturor maternităților unde copii născuți prematur trebuie să trăiască”.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2017. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României.

Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.

În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 27 de ani de activitate, peste 1.500.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page