ImportantLocal

LOCAL | Campanie ITM pentru depistarea muncii la negru

Campanie naţională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor, în perioada 09 – 13.05.2017.

I . Campania s-a desfăşurat  pe  parcursul a patru zile, în perioada  9-13.05.2017.

Având  în vedere  obiectivele  specifice  ale  Inspecţiei  Muncii  stabilite  atât   prin  lege cât şi prin Programul Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii pentru anul  2017,  aprobat  de

Inspectorul General  de  Stat, se  impune  intensificarea  acţiunilor de control în vederea diminuării muncii nedeclarate.

Munca nedeclarată reprezintă un fenomen extrem de nociv, datorită consecinţelor sociale  şi economice pe care le produce:

-persoana  care   prestează   muncă   nedeclarată   este   lipsită   de  protecţie  socială angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube produse de acesta

-fondurile sociale şi bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale.

  1. OBIECTIVELE CAMPANIEI

Identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor, a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă

Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în registrul general de evidenţă al salariaţilor (REGES/REVISAL) şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia societatea are sediul social.

Creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor şi angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă

Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor a prevederilor legale menţionate

Identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor.

 

III. GRUPUL ŢINTĂ

Angajatorii şi lucrătorii care-şi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor.

  1. REZULTATE

În  cadrul  Compartimentului   Securitate  şi  Sănătate  în  Muncă   al  ITM Botoşani au fost efectuate un număr de 18 controale în unităţile de pe raza  Judeţului Botoşani.

Au  fost  constatate un număr de 48 deficienţe privind  securitatea  şi

sănătatea în muncă şi s-au dispus tot  atâtea măsuri  pentru remedierea  acestora.

Principalele neconformităţi constatate cu ocazia controalelor au fost:

-neacordarea echipamentului individual de protecţie pentru lucrul la înălţime;

-lipsa dispozitivelor de protecţie colectivă pentru prevenirea căderii de la înălţime;

-neasigurarea materialelor necesare instruirii lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă,

-nesupravegherea stării de sănătate a lucrătorilor.

Pentru neconformităţile constatate au fost aplicate un număr de 48 sancţiuni din care 45 avertismente  şi 3 amenzi contravenţionale în valoare de 15.000 lei.

În cadrul Compartimentului Control Relaţii de Muncă au fost controlaţi 18 angajatori cu un număr  de  1039  salariaţi  din  care 248  femei  şi  9 tineri  sub 18 ani.  Au fost sancţionaţi 4 angajatori şi dispuse 22 măsuri de remediere.

Pentru muncă fară forme legale, au fost sancţionaţi  2  angajatori pentru primirea  la muncă a unui număr 2 persoane fără a le întocmi contracte individuale de muncă.

Pentru încălcarea altor prevederi legale au mai fost sancţionaţi 2 angajatori.

Valoarea totală a sancţiunilor aplicate de către compartimentul Control Relaţii de Muncă este de 23.000 lei.

Au fost constatate deficienţe la REVISAL (privind nerespectarea termenelor de transmitere a contractelor individuale de muncă şi a modificărilor acestora), neîntocmirea contractului individual de muncă în formă scrisă, neînmânarea unui exemplar de contract individual de muncă la angajare salariatului, neîntocmirea certificatului medical la angajare, neîntocmirea  corectă a pontajelor, neacordare spor repaus săptămânal, neinformarea salariaţilor în legătură cu regulamentul intern.

Valoarea totală a sancţiunilor aplicate de către ITM Botoşani în această campanie este de 38.000  lei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page