ImportantLocal

LOCAL | Adevăr căutat după 32 de ani în cimitirul Pacea! FOTO!

Trupul unui tânăr care a murit în urmă cu 32 de ani şi despre care se presupune că ar fi fost otrăvit sau iradiat de fosta Securitate a a fost deshumat, astăzi, în urma unor demersuri ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Rămăşiţele pământeşti au fost ridicate în vederea expertizării medico-legale pentru a se stabili dacă afecţiunile medicale din cauza cărora a decedat tânărul botoşănean au fost determinate de anumite proceduri la care a fost supus în timpul anchetelor de la Securitate.

“Îl întrebam dacă l-au bătut, spunea că nu i-au dat nicio palmă. În schimb, de fiecare dată îl obligau să bea cafea (deşi nu era cafengiu şi era doaur un copil) şi îl ţineau câte două ore la sercuritate sub nişte lămpi care îl încălzeau puternic. S-a îmbolnăvit puternic iar medicii au spus că are leucemie.” a spus Mihai Călinescu, tatăl tânărului decedat.

Expertiza tehnică va fi efectuată la Institutul de Antropologie de la Iaşi, iar probele de ţesut care vor fi prelevate vor ajunge şi la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele . Rezultatele vor fi făcute publice într-o lună de zile.

Dacă ipoteza se confirmă, va fi începută urmărirea penală a celor care l-au anchetat. ICCMER are o  listă cu peste 20 de securişti care l-au anchetat pe Mugur Călinescu, iar unii dintre ei sunt în viaţă.

Dacă aceste suspiciuni vor fi confirmate de expertize, cazul Mugur Călinescu ar putea deschide o adevărată Cutie a Pandorei. Am avut cazuri mult mai simple, dar acesta este primul în care s-au folosit metode care nu au lăsat urme.Cei responsabili de decesul acestuia ar trebui să fie deferiţi justiţiei”, a spus Marius Oprea, expert IICCMER .

Tânărul era elev în clasa a XI-a, când ar fi fost torturat de Securitate, după ce a scris mesaje anticomuniste în mai multe locuri publice din municipiul Botoşani.

Parchetul Militar Iaşi a deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de omor, acesta fiind primul caz în care un Parchet de pe teritoriul României este pus să cerceteze o astfel de cauză.

“El a avut marele curaj să se împotrivească regimului comunist, scriind pe panourile care împrejmuiau şantierele de construcţii din Botoşani înscrisuri duşmănoase, după cum au fost considerate de către securitate. El cerea libertate, cerea o îmbunătăţire a calităţii vieţii oamenilor, cerea ceea ce toată lumea gândea. Pentru un adolescent de liceu acest curaj a fost ieşit din comun!

Mugur Călinescu este, în opinia mea, un mare erou, și cred că președintele României, măcar acum, ar trebui să ia în considerare decorarea sa post-mortem, pentru că efectiv ceea ce a făcut Mugur Călinescu este un act de curaj, un act de excepție în întreg spațiul comunismului, nu doar în România”, a spus Marius Oprea, expert în cadrul IICCMER.

Mama lui Mugur Iulian Călinescu a făcut, timp de peste 20 de ani, demersuri pentru a afla adevărul despre moartea fiului său, însă a decedat în urmă cu un an. La operaţiunile de astăzi a fost prezent tatăl lui Mugur Călinescu.

“După atâţia ani, nu mai vrem pedeapsă! Nu vrem decât să ştim adevărul! Şi pentru ei (nr. securiştii) să îşi dea seama că nu trebuiau să facă aşa ceva!” a mărturisit tatăl băiatului.

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page