ImportantLocal

LOCAL | Invitație la teatru: sâmbătă, 6 mai: “Strunga dintre moarte și viață”

Dragi spectatori! Teatrul “Mihai Eminescu” Botosani, vă așteaptă sâmbătă, 6 mai 2017, ora 18.00 la spectacolul „Strunga dintre moarte și viață” de Florin Kevorkian.

Regia artistică:  Florin Kevorkian

Asistent regie: Dragoș Traicu

Scenografie și costume: Mihai Pastramagiu

Coloană sonoră: Capriel Dedeian

Distributia:

Bogdan Muncaciu,Valentin Popa,Gina Pătraşcu,Narcisa Vornicu,Cezar Amitroaei, Cristina Ciofu,Sorin Ciofu, Bogdan Horga, Dragoş Radu,Silvia Răileanu, Petronela Chiribuţă, Mirela Nistor,Răzvan Amitroaei
Copiii: Ioan  Agavriloae, Ana Baciu Caterina Radu, Şerban Lazarovici, George Pîslaru, Monica Chirilă, Ştefan Cojocaru, Radu Ganea,Vlada Rusnac,Sorina Budeanu, Mădălina Aconstantinesei,Alexandra  Mandraburcă.

Raţiunile unui astfel de spectacol

Conflictele interetnice zguduie din temelii o lume ce părea să-şi fi găsit – măcar pentru o vreme – albia firească de evoluţie.

Ei bine, schimbând ceea ce este de schimbat, Botoşanii reprezintă, pentru cei care au răbdarea să vadă acest lucru, un model viabil de convieţuire interetnică. De sute de ani trăiesc aici în armonie români, armeni, evrei, ruşi-lipoveni, ucraineni, greci, rromi…

Altfel zis, lumea întreagă ar avea ce învăţa de la această comunitate din îndepărtatul Est al Europei.

2015 este anul în care se comemorează 100 de ani de la genocidul armenilor.

Botoşanii datorează mult acestei etnii. Însăşi prima atestare documentară a Botoşanilor se află pe o cruce din preajma uneia din cele două biserici armeneşti din oraş.

Anii de glorie economică, financiară şi edilitară ai Botoşanilor sunt, în bună măsură, urmarea prezenţei în urbe a energicei comunităţi armeneşti.

Numeroase personalităţi din cele cu care se mândresc Botoşanii aparţin etniei  armene!

Între cele mai frumoase edificii ale urbei, casele care au aparţinut unor familii armeneşti bogate, sunt preponderente. Până şi cimitirul armenesc se constituie ca o oază de frumuseţe.

La construirea Teatrului “Eminescu”, cu mai bine de 100 de ani în urmă, o contribuţie consistentă a avut-o tocmai comunitatea armeană!

Fie doar aceste “amănunte” şi includerea acestui proiect în repertoriul Teatrului “Eminescu” va apare, oricărui botoşănean de bună credinţă, ca fiind pe deplin justificată. Există, trebuie să existe, şi un “teatru-document”! Chiar dacă în acest caz “documentul” este mai degrabă sentimental!

Un triumf al iubirii!

“Strunga dintre moarte şi viaţă” este povestea dramatică a unui supravieţuitor din genocid – un copil născut din violul unui soldat turc asupra unei tinere armence. Este povestea unui copil musulman care în acelaşi timp este şi creştin, fiinţă umană care şi-a trăit ulterior viaţa între iubire şi ură.

A triumfat IUBIREA!

Genocidul uitat…

Sub acest generic se află două momente distincte, dar care au profunde legături între ele: primul este campania Imperiului Otoman condusă de sultanul Abdul Hamid II, între anii 1894 – 1896, al doilea moment fiind deportarea şi eliminarea armenilor de către guvernul Junilor turci între anii 1915 – 1916, campanii în care au fost omorâţi aproape 2 milioane de armeni.

Masacrul din 24 aprilie 1915 a fost socotit ca o etapă culminantă a primului genocid din lume înfăptuit sub motivaţii etnice.

România a fost singura ţară din Europa care a găzduit – într-un orfelinat la Strunga – judeţul Iaşi – un număr considerabil de copii armeni porniţi în cele patru vânturi, doar, doar vor scăpa de moarte. Spectacolul propus de Teatrul “Eminescu se inspiră tocmai dintr-un astfel de moment.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page