Important

LOCAL | Cadou de ziua oraşului: Biserica Sf. Gheorghe mai aproape de reabilitare!

La finalul Sfântei Liturghii oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la Biserica Sfântul Gheorghe, primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, a anunţat că, după ani de aşteptare, autorităţile au reuşit să depună proiectul în vederea atragerii de fonduri pentru reabilitarea și consolidarea Bisericii Sfântului Gheorghe.

“Îi mulțumim ÎPS pentru că de 17 ani la Botoșani, de Sf. Gheorghe, noi avem o slujbă arhierească. ÎPS Voastră ne-ați onorat în ultimii ani și vă mulțumim din suflet pentru că slujba arhierească și ceea ce se întâmplă de fiecare dată pe 23 aprilie, această slujbă este elementul central al sărbătorii noastre, la tot ceea ce facem noi în această perioadă.

Avem trei zile în care am pregătit pentru toată lumea manifestări, spectacole, și pentru tineri și pentru bătrâni. Cel mai important pentru noi este această slujbă și în numele meu personal, în numele Consiliului Local, vreau să vă mulțumesc. 

Pentru prima dată putem să vă spunem că primăria în parteneriat cu Parohia Sf. Gheorghe și cu binecuvântarea ÎPS am reușit și am depus proiectul pentru reabilitarea acestui frumos lăcaș de cult și trebuie să îi mulțumesc părintelui paroh pentru tenacitatea cu care a crezut an de an că lucrul acesta se va întâmpla. S-a întâmplat anul acesta!

Este vorba de 2 milioane de euro care sigur vor da viață bisericii, clopotniței și orașului. Vă urez tuturor La mulți ani!”, a spus primarul Cătălin Flutur.

Credincioşii au apreciat cu aplauze vestea edilului, care a venit ca un cadou pentru oraşul al cărui emblemă este chiar biserica cu hramul Sfântulului Mare Mucenic Gheorghe, patronul spiritual al municipiului Botoşani.

Municipalitatea vrea să atragă fonduri europene pentru realizarea lucrărilor la lăcașul de cult, valoarea proiectului fiind de 9,8 milioane lei. Partea de cofinanțare a Primăriei ar fi 158.393 lei.

Emblemă a municipiului Botoșani, Biserica Sfântul Gheorghe este una dintre cele trei ctitorii ale doamnei Elena Rareş în acest județ, ridicată în anul 1551. 

Monument istoric de importanță națională, lăcașul de cult se află într-o avansată stare de degradare. Cel mai avariat este acoperișul, pe unde a început să plouă; și turla, pe zi ce trece tot mai instabila, din cauza fisurilor.

Ultima intervenție la această biserică s-a făcut în 1914, pe vremea când ministru al culturii era Nicolae Iorga, iar acoperișul a fost reparat în urmă cu jumătate de secol.

În anul 2000, autoritățile centrale au avut o tentativă de restaurare și au desemnat o firmă care nu a făcut decât să monteze niște schele, pe banii bisericii. Firma a falimentat, iar schelele au putrezit.

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page