ImportantLocal

LOCAL | Lupta cu duşmanii din umbră: sute de tineri doborâţi de droguri

257 de persoane din judeţul Botoşani au ajuns, anul trecut, la spital, în urma consumului de droguri.

Cele mai multe dintre aceste urgenţe medicale au fost cauzate 63 de consumul de medicamente şi 79 din cauza consumului de etnobotanice. Alte 10 persoane au consumat substanțe volatile iar 70 au fost aduse la UPU după tentative de sinucidere pe fondul consumului de alcool și medicamente.

Anul trecut au fost înregistrate 54 de cereri de admitere la tratament ca urmare a consumului de substanțe psihoactive.

20 consumatori de substanţe psihoactive s-au adresat, anul trecut, entrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani, pentru acordare de servicii de integrate de asistenţă.

Specialiştii au acordat asistenţă  şi consumatorilor de droguri aflaţi în centrele de reţinere, în 2016 fiind incluse în program 29 de persoane private de libertate.

În ceea ce priveşte colaborarea cu serviciul teritorial al D.I.I.C.O.T. pentru includerea consumatorilor de droguri aflaţi in evidenţa acestuia în circuitul integrat de asistenţă, înn anul 2016 s-au emis un număr de 12 de Ordonanţe pentru 12 de suspecţi care au săvârşit infracţiuni la Legea 143/2000, fiind cercetaţi fie pentru consum, fie pentru deținere de substanțe psihoactive.

La capitolul prevenire, pe lângă programele de informare derulate în şcoli şi centre de plasament, în cadrului planului de intervenţie s-au desfăşurat 188 controale in unitati de alimentatie publică, în special baruri.

Au fost constatate 10 infracţiuni de deţinerea de droguri de risc, pentru consum propriu fară drept, din care 5 pe raza mun. Botoşani şi 5 pe raza mun. Dorohoi, cu un total de 10 făptuitori, dar şi 176 de infracţiuni de deţinerea de droguri de risc, pentru consum propriu fără drept cu 185 de făptuitori, actele de sesizare fiind înaintate către S.C.C.O. Botoşani.

Anul trecut 184 de persoane au fost cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul drogurilor, dintre care 18 au fost trimise în judecată.

Anul trecut jandarmii au depistat un număr de 30 elevi (23 pe raza mun. Botoşani şi 7 pe raza mun. Dorohoi) care deţineau substanţe etnobotanice faţă de aceştia fiind întocmite actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art.4, alin.l din legea 143/2000.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page