ImportantLocal

LOCAL | Au apărut primele cazuri de meningită la Botoşani

Direcţia de Sănătate Publică a înregistrat în numai câteva zile două cazuri de meningită, ambele cu meningococ. Este vorba despre un bărbat din mediul rural şi un copil de 1 an şi 11 luni din Botoşani.

“Ambele cazuri prezintă o formă clinică severă, motiv pentru care au fost transferate la Clinica de Boli Infecţioase din Iaşi. Direcţia de Sănătate Publică a intervenit operativ şi în cazul bărbatului din rural şi în cazul bebeluşului cu măsuri profilactice. Meningita meningococă are un grad de contagiozitate foarte mare şi în primele 3 zile de la contactul cu un bolnav trebuie sp instituim profilaxie” a declarat dr. Ecaterina Chihaia, Şeful Compartimentului de Epidemiologie din cadrul DSP.

Simptomatologia meningitei poate fi uşor confundată cu cea a răcelilor şi a gripei, pentru că se manifestă prin febră însoţită de dureri puternice de cap, frisoane, vărsături, greaţă, lipsa poftei de mâncare. Spre deosebire de răceli, în cazul meningitelor, apare şi sensibilitatea la lumină. Părinţii sunt sfătuiţi să apeleze de urgenţă la medic dacă copii lor prezintă simptome ale acestei boli:

“Orice copil care prezintă o stare generală alterată cu febră mare, cu  agitaţie sau cu erupţii cutanate trebuie să se prezinte de urgenţă la medic pentru că evoluţia este foarte rapidă iar boala poate fi fatală” a completat dr. Chihaia.

Medicii se aşteaptă la o creştere a îmbolnăvirilor, având în vedere că sezonul rece este propice creşterii morbidităţii pentru această boală care poate fi fatală.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page