DIVERSE | Sulfina scade inflamațiile
Cunoscută şi ca iarba de piatră, sulfina are, mai ales după uscare, un parfum dulceag datorită unei substanțe numită cumarină, cu efect anticoagulant. Planta acționează și ca antiinflamator, antispasmodic, antiseptic, fiind un bun remediu în reumatism, varice, hemoroizi, răni superficiale, ulcer și tulburări intestinale.
Infuzia, sucul și pasta de sulfină sunt printre cele mai bune leacuri la care poți apela dacă suferi de inflamații articulare (artrită), inflamații ale mucoasei vezicii urinare (cistită), reumatism, gută, tromboflebită sau arterită (inflamație a unei artere). Ceaiul benefic în aceste situații trebuie băut de 2 ori pe zi, iar pentru o infuzie ai nevoie de 2 lingurițe de plantă uscată și 200 ml de apă clocotită. Lași la infuzat 20 de minute, apoi strecori și bei ceaiul călduț.
O altă variantă de tratament este sucul din flori și frunze de sulfină, din care iei 2 linguri de 3 ori pe zi. Îl poți cumpăra ca atare sau îl faci în casă, la storcător. De asemenea, din frunze și flori zdrobite, poți prepara o pastă. Amesteci 2 linguri din ea cu un pahar cu apă, o lași 3 ore deoparte, apoi bei câte o jumătate de pahar, cu 30 de minute înainte de masă.
Așa tratezi varicele și hemoroizii!
Când ai de suferit din cauza inflamațiilor cauzate de varice sau de hemoroizi, cataplasmele, ceaiul sau tinctura de sulfină favorizează microcirculația, crește rezistența peretelui vascular și scade permeabilitatea vaselor de sânge capilare. Efectele sunt fluidizarea sângelui, reducerea inflamației și a intensității durerilor.
Contra varicelor sunt recomandate cataplasmele cu sulfină. Amesteci 5 lingurițe de pulbere de sulfină cu puțină apă călduță până obții o pastă. O aplici pe zonele dureroase, acoperi cu tifon și o îndepărtezi după o oră. „Pe cale internă (sub formă de ceai, tinctură, capsule) și local (unguente, gel) se pot folosi atât remedii cu sulfină, cât și cu rozmarin, ginkgo biloba, salcie, hibiscus, ghimbir, merișor, cătină“, sfătuiește apifitoterapeutul Ruxandra Constantina.
Combate simptomele bronșitei
Inflamație a mucoasei bronșice apărută la schimbările bruște de temperatură și în sezonul rece, bronșita se manifestă prin tuse, durere în piept, febră. Alături de tratamentul medicamentos, remediile naturiste cu sulfină ajută la vindecarea afecțiunii într-un timp mai scurt.
Poți bea zilnic 2-3 căni de infuzie preparată din 2 lingurițe de sulfină mărunțită, uscată, și 250 ml de apă clocotită. Dacă ai primit diagnosticul de bronșită, te-ar mai putea ajuta pasta din frunze și flori de sulfină din care iei 2 linguri cu un pahar cu apă.
Știai că…
…din infuzia de sulfină făcută din 3 linguri de plantă și o cană de apă se pot face niște comprese calde, benefice în zonele afectate de reumatism? Plantele calde, rămase în urma strecurării ceaiului, se pun sub formă de cataplasme.
Indicată în problemele cavității bucale
Aftele, abcesele dentare și gingivitele sunt mai ușor de tratat cu ajutorul cu ajutorul infuziei de sulfină. Pentru prepararea ceaiului, îți trebuie 2 lingurițe de plantă uscată și 100 ml de apă clocotită, pe care le lași la infuzat 15 minute. Cu acest ceai faci gargare de 2-3 ori pe zi. Este un leac bun și contra rănilor superficiale, situație în care poți să aplici comprese sau poți face băi cu infuzie de sulfină.
Info
Pasta din flori și frunze de sulfină dilatează vasele de sânge periferice și alungă vasoconstricția.
Sfatul specialistului
Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, competență apifitoterapie, Centrul de terapii naturiste Sanavit Consult, București
Pentru diminuarea simptomatologiei, prevenirea apariției complicațiilor și recidivelor infecțiilor urinare în sezonul rece, se pot bea ceaiuri (2-3 căni pe zi de infuzie, decoct, macerat) sau tinctură de sulfină, dar și de afin, urzică, coada-calului, mătase de porumb, cozi de cireșe, mesteacăn, pătrunjel, muguri de plop. Au acțiune antiinflamatoare, antiseptică și diuretică.
Sursa: clicksanatate.ro