RETETA | Tocăniță cremoasă de vită cu cartofi
Ingrediente:
1 kg carne de vită, cubulețe
4 cartofi roșii mari
3 morcovi
1 ceapă tocată
3 tulpini de țelină tocate
500 ml apă
2 linguri amidon
1 linguriță sare
1 linguriță zahăr
2 linguri ulei vegetal
2 căței de usturoi
1/2 frunze de dafin
1/2 linguriță piper
2 linguri pudră de ceapă
1/2 linguriță boia
150 ml pastă de roșii
Mod de preparare:
Într-o pungă alimentară cu fermoar, toarnă condimentele, adaugă carnea cubulețe, închide punga și scutur-o până se acoperă de condimente.
Călește carnea condimentată într-o cratiță, în uleiul vegetal, timp de 5 minute. (Poți lucra în tranșe ca să nu îngrămădești carnea)
Când se rumenește toată carnea, redu focul, adaugă ceapa și usturoiul feliat. Lasă la făcut, amestecând din când în când, 2-3 minute.
Adaugă apa, pasta de roșii și frunzele de dafin și adu la fierbere. Dă focul mic, semi-acoperă oala și lasă la făcut 1 oră, 1 oră jumătate, verificând ocazional.
Scoate frunza de dafin. Adaugă cartofii și morcovii (spălați și tăiați cubulețe) și țelina. Adu la fierbere. Acoperă și mai lasă pe foc 30-40 de minute, până când se pătrund legumele.
Vrei ca tocana să nu aibă o zeamă lungă și chioară ci un sos cremos și aromat? Într-un bol, combină puțină apă cu amidonul. Pune peste o cană din zeama tocăniței, amestecă și, când se îngroașă, toarnă înapoi în oală. Amestecă și mai lasă pe foc încă 5 minute.
Gustă și mai adaugă condimente dacă simți nevoia.
Sursa: retete.unica.ro