Sanatate

SANATATE | Pojarul sau rujeola, o boală banală, dar care poate duce la deces

Infecție contagioasă, rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este cauzată de virusul rujeolic. Deși numărul de cazuri de rujeolă a scăzut de-a lungul ultimelor câteva decenii, incidența cazurilor au început să crească din nou, mai ales în țara noastră, înregistrându-se recent două decese, motiv pentru care a fost declarată epidemie.

Infecția se transmite atunci când persoana bolnavă tușește sau strănută. Persoanele care au avut pojar sunt imune la boală. Cei vaccinați împotriva rujeolei se pot îmbolnăvi, dar fac o formă mult mai ușoară.

Unii părinți nu vor ca micuții lor să fie vaccinați pe temeri nefondate. Ei cred ca virusul care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei poate provoca autism. Studiile făcute de oamenii de știință nu au găsit nicio legătură între acest vaccin și autism. Nevaccinarea copiilor poate duce la epidemii de rujeolă, oreion și rubeolă. Toate sunt boli foarte grave, care pot pune viața în pericol.

Ce simptome are boala

Semnele afecțiunii apar de obicei la 8-12 zile după ce persoana în cauză a fost expusă la virus. Aceasta se numește perioada de incubație.

Erupțiile cutanate, care dau mâncărimi, sunt adesea principalul simptom al bolii. Apar pentru început pe scalp, apoi se răspândesc pe tot corpul.

Printre semnele bolii se mai numără: ochi injectați, tuse, febră, sensibilitate la lumină (fotofobie), dureri musculare, înroșire și iritare a ochilor (conjunctivită), nas infundat, durere de gât, pete albe și mici în interiorul gurii (pete Koplik).

Cum se tratează

Copiii vaccinați împotriva rujeolei fac o formă mult mai ușoară a bolii. În acest caz, pojarul se tratează acasă. Regimul include repaus la pat, odihnă, consum crescut de lichide. Medicul trebuie chemat de urgență când copilul se trezește foarte greu, are febră mai bine de 10 zile, are dureri foarte mari de cap, pare că se simte bine, dar simptomele reapar după câteva zile.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page