Sanatate

SANATATE | Motive mai puțin știute ale întârzierii menstruației

Nu doar o sarcină poate cauza întârzierea menstruației. Anumite afecțiuni numără printre simptomele lor și lipsa sângerării lunare (amenoree) sau apariția ei târzie.

Fluctuațiile de greutate corporală

Femeile cu un indice de masă corporală de peste 25 sunt predispuse la afecțiuni medicale manifestate prin tulburări de ciclu menstrual și menstruație neregulată.

Îți poți calcula indicele de masă corporală AICI

Nici slăbuțele nu sunt ferite de problemele legate de ciclu menstrual, pentru că ele sunt mai expuse la riscul de a avea dezechilibre hormonale. Acestea provoacă și ele întârzieri ale sângerărilor lunare.

Medicamentele sau o afecțiune nedepistată

Și bolile sau tratamentele medicamentoase pot duce la dereglări de ciclu menstrual. Prin urmare, dacă începi un tratament recomandat de medic și observi o întârziere a menstruației, renunță să-l mai urmezi și programează-te din nou pentru a primi un alt medicament.

Boli ale glandei pituitare sau ale hipotalamusului pot cauza și ele amenoree sau pierderea menstruației, deoarece acestea joacă un rol important în reglarea hormonilor ovarieni. Alte afecțiuni care pot avea ca simptom întârzierea menstruației sunt:

– hipotiroidie

– sindromul ovarelor polichistice

– perimenopauză

– menopauză

Stresul prelungit

Anxietatea și stresul afectează creierul, precum și echilibrul hormonal. Ciclul menstrual depinde foarte mult de secreția hormonală, iar un dezechilibru poate să ducă la fluctuații de menstuație. Alături de stresul pe o perioadă lungă de timp, menstruația poate fi influențată și de:

– exercițiile fizice intense. Unele atlete suferă adesea de amenoree,

– călătorii și oboseală,

– tulburări de alimentație (bulimie, anorexie),

– alăptare.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page