EDUCATIE | Profesorii vor putea încasa 500 de euro în plus
Starea tot mai îngrijorătoare a învăţământului românesc şi rezultatele alarmante obţinute la examenele naţionale de elevi ridică semne de întrebare nu doar cu privire la programă, la capacitatea elevilor de a asimila informaţiile, ci şi la cea a profesorilor de a le transmite acestora materia astfel încât să poată fi învăţată.
Pentru a mai ameliora starea jalnică a învăţământului românesc, aleşii se gândesc la o soluţie pentru creşterea pregătirii profesionale a dascălilor care se ocupă de modelarea copiilor şi a tinerilor. Concret, la începutul sesiunii parlamentare va fi depus un proiect normativ care prevede acordarea unui stimulent financiar care să-i facă pe profesori mai competitivi.
Actul normativ ar urma să prevadă, potrivit ph-online.ro, acordarea fiecărui dascăl în parte, de la grădiniţă până la Universitate, a unui stimulent financiar pentru perfecţionare profesională, cu o valoare de 500 de euro pe an.
Iniţiativa vine în contextul în care, din cauza lipsei de personal, inspectoratele şcolare sunt obligate să titularizeze la catedră chiar şi cadre didactice cu note chiar şi mai mici de 4 la examenele de titularizare, în timp ce dascălii aflaţi deja pe posturi sunt deseori criticaţi pentru slaba lor pregătire sau pentru dezinteresul de care dau dovadă.
“Salariile lor sunt mizere, nu își permit să cumpere cărți sau să meargă pentru pregătire la un specialist. De aceea ,statul ar trebui să acorde niște bani anual pentru ca acești oameni să fie la curent cu noutățile în domeniul lor de activitate”, spune unul dintre aleșii care lucrează la lege.
Aleșii vor ca fiecare dascăl, începând cu cei de la grădiniță și încheiind cu profesorii universitari, să primească anual echivalentul a 500 de euro, bani pe care să-i investească în pregătirea lor profesională. De acești bani vor beneficia într-o primă fază toți cei care muncesc la educația copiilor din România. Treptat, însă, suma nu va mai fi alocată decât acelora dintre ei care dovedesc că au performat. Cunoștințele acestora vor fi testate anual de către specialiști din fiecare domeniu, iar cei care nu vor corespunde vor rămâne fără bani.
Unul dintre criteriile de acordare a banilor va fi și cel al rezultatelor obținute la olimpiadele școlare. Iniţiatorii legii s-au gândit şi la sancțiuni pentru acei dascăli care nu vor fi performat deloc. Aceștia vor fi sancționați într-o primă fază cu tăierea salariului şi se poate ajunge chiar până la excluderea din învăţământ şi la returnarea banilor încasaţi.
Sursa: romaniatv.net