ImportantLocal

LOCAL | Situaţie gravă la Suliţa: peştii mor asfixiaţi, din cauza secetei! FOTO!

Efectele cumplite ale secetei încep să să vadă şi în luciile de apă. Lipsa ploilor şi temperaturile extrem de ridicate au determinat scăderi de nivel pe unele iazuri, astfel încât peştii mor asfixiaţi.

O astfel de situaţie se înregistrează de mai bine de o săptămână pe iazul Suliţoaia din comuna Suliţa, a cărui adâncime a scăzut cu 2 metri. Mii de puieţi care populau cele 90 de hectare de luciu de apă au murit în nămolul adus de pe versanţi, pentru că adâncimea iazului nu este mai mare de 40 de cm.

“Acumularea Suliţoaia, care se întinde pe teritoriul comunei Suliţa şi pe teritoriul comunei Blândeşti se află în proprietatea ADS. Iazul a fost concesionat și este administrat de S.C Piscicola S.A. Din păcate seceta din ultimii ani și temperaturile ridicate au dus la scăderea considerabilă a nivelului apei. 

Aici a existat puiet pe care administratorul intenţiona să îl crească şi să în transfere în acumularea Dracşani.  Acum, seceta a adus pagube importante, mare parte din puiet lăsându-se pe fundul apei sau ridicându-se la suprafaţă. Păsările se hrnesc de câteva  zile…A mai fost şi anul trecut secetă, dar puietul a rezistat. În acest an lipsa apei este şi mai mare! Apa este retrasă cu 2 metri faţă de nivelul obişnuit, iar acum iazul are o adâncime de numai 30-40 de cm. La acest nivel la aceste temperaturi, oxigenul este deficitar şi nu rezistă nicio vietate! ” spune primarul comunei Suliţa, Costinel Ciubotariu.

Potrivit primarului comunei Sulița, iazul Sulițoaia a fost dezinfectat:

“S-a intervenit cât s-a putut, pentru că peşele se lasă la fundul apei. Iazul a fost dezinfectat iazul şi în acest moment nu sunt probleme legate de de poluarea apei şi a mediului”

Situaţia ar fi fost alta dacă oamenii nu ar fi distrus digul de la barajul Blândeşti care ar fi asigurat necesarul de apă.

“În anii 90, mai mulţi cetăţeni au profitat de legea 18 şi au distrus barajul de la Blândeşti, amenajarea rămânând pe uscat. În timp, amenajarea a fost colmatată, există o cantitate foarte mare de nămol adusă de pe versanţi. De mai bine de 5 ani acumularea de 7 hectare este uscată. Dacă ar fi existat barajul, apa colectată aici ar fi fost deversată controlat în iazul Suliţoaia ” a adăugat primarul comunei Suliţa

Construcţia va fi refăcută cu fonduri europene, accesate de administraţia locală în comun cu mai multe localităţi care au lucii de apă, printr-un proiect de redresare a pisciculturii.

“Am înfiinţat, la nivelul comunei Suliţa, un FLAG (un Grup de Acţiune Locală GAL- pentru piscicultură) care a fost aprobat recent la nivel naţional, în valoare de 2 milioane de euro. Intenţionăm ca, împreună cu administratorul acumulărilor Suliţa, Suliţoaia şi Dracşani, să reinvestim în barajul de la Blândeşti pentru a crea rezerva de apă necesară pentru a prveni probleme de genul celei care a apărut acum. Dacă se semnează contractul de finanţare, la toamnă putem începe lucrările!” a adăugat primarul Costinel Ciubotariu.

barca-peste-iaz sulita-pesti-iaz-seceta (1) sulita-pesti-iaz-seceta (2) sulita-pesti-iaz-seceta (3) sulita-pesti-iaz-seceta (4) sulita-pesti-iaz-seceta (5) sulita-pesti-iaz-seceta (6) sulita-pesti-iaz-seceta (7) sulita-pesti-iaz-seceta (8) sulita-pesti-iaz-seceta (9) sulita-pesti-iaz-seceta (10) sulita-pesti-iaz-seceta (11) sulita-pesti-iaz-seceta (12) sulita-pesti-iaz-seceta (13) sulita-pesti-iaz-seceta (14) sulita-pesti-iaz-seceta (15) sulita-pesti-iaz-seceta (16) sulita-pesti-iaz-seceta (17) sulita-pesti-iaz-seceta (18) sulita-pesti-iaz-seceta (19) sulita-pesti-iaz-seceta (20) sulita-pesti-iaz-seceta (21) sulita-pesti-iaz-seceta

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page