SANATATE | Gălbenelele, cel mai bun cicatrizant natural
Pentru ameliorarea leziunilor de la nivelul pielii – răni, cicatrici, zgârieturi sau muşcături de insecte – profită de puterea vindecătoare a gălbenelelor.
Gălbenelele (Calendula Officinalis) sunt foarte răspândite în sudul Europei, inclusiv la noi în ţară. Încă din Antichitate, florile au fost folosite în scop medicinal sub diverse forme. Fitoterapeuţii recomandă utilizarea remediilor din această plantă pentru a trata arsurile şi alte afecţiuni ale pielii.
Ajută la regenerarea ţesuturilor
Planta are multiple întrebuinţări şi se poate administra atât intern, cât şi extern, mai ales că are acţiune antiseptică şi dezinfectantă asupra epidermei şi mucoaselor, explică dr. Ruxandra Constantina, apifitoterapeut. De asemenea, gălbenelele au acţiune cicatrizantă, antiinflamatoare, antimicotică şi reepitelizantă. Fiind un bun cicatrizant, ele ajută la regenerarea ţesutului, grăbind vindecarea.
Gălbenelele sunt benefice în cazul arsurilor (inclusiv în cazul celor solare), rănilor superficiale, micozelor, acneei, herpesului, eczemelor, muşcăturilor de insecte şi hemoroizilor. În plus, au şi efecte antioxidante şi antitumorale, spune apifitoterapeutul Ruxandra Constantina, mai ales în cazul unor tumori externe şi dermatite provocate de radioterapie.
Gălbenelele pot fi întrebuinţate sub formă de spălături, comprese şi cataplasme cu infuzie concentrată, dar şi ca tinctură, ulei sau unguent. Iar în cazul unor afecţiuni ale mucoasei bucale, precum aftele, gingivitele, rănile post-extracţie, se poate face gargară cu o infuzie combinată de gălbenele.
Cum prepari infuzia pentru uz extern
Specialiştii recomandă folosirea unei infuzii de gălbenele pentru a spăla rănile deschise, arsurile, ulceraţiile, dar şi faţa. Pui la infuzat 18 – 20 de linguriţe de flori uscate de gălbenele într-un litru de apă fierbinte, laşi să se răcească, apoi foloseşti lichidul pe zonele cu probleme.
În plus, deoarece este un remediu natural, fără parfum şi compuşi chimici toxici care ţi-ar putea cauza un dezechilibru la nivelul pH-ului, poţi folosi infuzia de gălbenele şi pentru igiena intimă, ca o soluţie de curăţare naturală. Ajută la păstrarea florei microbiene, fiind eficientă şi în tratarea secreţiilor vaginale.
Alifia, bună de pus pe rană
Pentru a prepara un unguent din gălbenele chiar la tine acasă, încearcă această reţetă simplă. Fierbi, la foc mic, pe baie de aburi (vasul trebuie să stea suspendat, şi nu în apa care fierbe), 2 căni de flori uscate, cu 3 căni de ulei de cocos şi 2 căni şi jumătate de ceară de albine, aproximativ 90 de minute.
Dacă vrei, adaugi 10 picături de ulei esenţial şi strecori preparatul prin hârtie pentru filtrul de cafea. Torni în borcane de sticlă sterilizate în prealabil şi laşi să se răcească înainte de folosire şi depozitare. Unguentul se va păstra la temperatura camerei.
Produsul formează un strat protector pe pielea ta, aşa că poţi să îl aplici pe răni pentru a reduce ţesutul cicatrizat. Se recomandă să-l aplici pe zonele afectate, de 3 ori pe zi, şi după ce ai făcut baie sau ai înotat. Dacă apar iritaţii de orice fel, întrerupe utilizarea.
Ce beneficii are tinctura
Ca primă măsură de ajutor în cazul tăieturilor şi zgârieturilor, încearcă tinctura de gălbenele. Este un lichid maro, cu miros puternic de plante şi un conţinut scăzut de alcool. Tinctura ustură atunci când este aplicată pe răni, aşa că mare atenţie atunci când o foloseşti în cazul copiilor. Aplici 1-2 picături pe zona afectată (tăieturi, zgârieturi), în funcţie de cât de mare sau de cât de adâncă este rana. Chiar dacă vei simţi imediat un disconfort, remediul va începe să lucreze pentru oprirea sângerării şi închiderea plăgii.
Pentru arsuri, umpli un recipient (cu pulverizator) curat cu apă distilată, adaugi 2 linguriţe de tinctură de gălbenele şi pur şi simplu o aplici pe arsura care nu îţi dă pace, pentru a răcori pielea. Vei ameliora astfel inflamaţia, vei reduce roşeaţa pielii şi vei grăbi vindecarea.
Gălbenelele acţionează ca un puternic antioxidant, prin apărarea organismului împotriva radicalilor liberi care întârzie procesul de vindecare a rănilor.
Sfatul specialistului
Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, competenţă apifitoterapie
Gălbenelele au câteva precauţii, iar persoanele care au alergii la plantele din familia Asteraceae/Compositae (precum gălbenelele, ambrozia, rugina, margaretele, gerberele şi crizantemele) trebuie să fie foarte atente. În cazul lor, gălbenelele nu se folosesc nici în administrare internă, nici locală. De asemenea, se recomandă prudenţă în timpul sarcinii (deoarece gălbenelele conţin substanţe care stimulează menstruaţia) şi alăptării. Persoanele care iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale sau sedative trebuie să se consulte, obligatoriu, cu medicul apifitoterapeut înainte de a lua remedii pe bază de gălbenele.
Sursa: clicksanatate.ro
One Comment