ImportantLocal

LOCAL | Ultima zi a Caravanei de recrutare pentru grădiniță OvidiuRo în Botoșani 

Astăzi a fost ultima zi a ‘Caravanei de vară Fiecare Copil în Grădiniță’ la Botoşani, un proiect al Asociației OvidiuRo ce urmărește informarea părinților cu privire la Legea nr. 248/2015 și recrutarea copiilor eligibili pentru grădiniță.

Legea nr. 248/2015 încurajează părinții săraci să își aducă copiii la grădiniță, oferindu-le un tichet social pentru grădiniță (TSG) în valoare de 50 de lei/lună, dacă cei mici au prezență zilnică.

Cu aproximativ 4000 de beneficiari estimați ai legii, Botoșani este unul dintre cele 15 județe-gazdă selectate de OvidiuRo pe baza gradului de sărăcie și a numărului mare de copii aflați în situație de risc. Caravana se desfășoară aici în colaborare cu autoritățile județene (Prefectura, CJ, ISJ, DGASPC, AJPIS, DSP) și locale.

Începută la 1 august, caravana a acoperit, timp de o săptămână, 6 comune – Bălușeni, Cosula, Cristești, Cristinești, Hilișeu-Horia și Hudești – identificate în urma propunerilor partenerilor județeni și confirmate pe baza statisticilor disponibile referitoare la mărimea populației preșcolare, rata de marginalizare și gradul cuprinderii copiilor defavorizați în învățământul preșcolar.

Programul este după un semestru de implementare iar tichetele se tot dau… În această caravană ne-am dorit să susţinem echipele locale în implementarea legii şi să ajungem şi în grădiniţă, să interacţionăm cu copiii, să recrutăm copiii pentru a-i înscrie în noul an şcolar, pentru că nu toţi sunt înscrişi, nu toţi sunt beneficiari de tichet social, nu toţi şi-au făcut program. Părinţii nu trebuie decât să îşi facă dosarul social la primărie. Am fost plăcut surpinşi de prezenţa numeroasă a copiilor şi părinţilor din satele judeţului Botoşani la activităţile noastre şi de colaborarea între primării şi şcoli, care este cheia programului!

Am depistat probleme de spaţiu, de normări de posturi, lipsa apei şi toaletele din curte…probleme care nu se rezolvă de pe azi pe mâine..plus diferenţa dintre cifrele pe care le deţin primăriile şi cele din Sistemul Informatic al Ministerului Educaţiei, referitoare la numărul de beneficiari ai acestei legi, care nu sunt în concordanţă.” , a declarat Oana Stănescu, directorul executiv al Asociaţiei Ovidiu Ro.

Activitățile au inclus sesiuni de citit cu copiii, jocuri educaționale și discuții de consiliere a părinților cu privire la importanța educației timpurii. Cu sprijinul Fundației Carrefour, fiecare copil de vârstă preșcolară a primit câte o carte ilustrată „La grădiniță”.

După 4 luni de implementare a legii, aproximativ 65.000 de copii provenind din familii defavorizate au fost înscriși în program la nivel național, iar 58% dintre aceștia au avut prezență zilnică și au beneficiat de tichetul social pentru grădiniță pentru lunile februarie – iunie. Un prim efect al legii raportat de autoritățile locale este creșterea frecvenței pentru toți copiii din grădinițe, nu doar pentru cei care sunt eligibili să primească tichete.

Obiectivul principal al Caravanei este să susțină echipele locale – asistenți sociali, profesori, mediatori școlari – în implementarea Legii nr. 248/2015 în primul rând prin identificarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 – 6 ani încă neînscriși la grădiniță, informarea părinților cu privire la program și înscrierea acestora în timp util pentru anul școlar 2016-2017.

Leslie Hawke, Cofondator OvidiuRo, explică faptul că „unul dintre rolurile pe care ni le-am asumat este promovarea unui obicei important în dezvoltarea copiilor: acela ca atât părinții cât și profesorii de preșcolar să le citească celor mici. Cum în comunitățile sărace mulți dintre părinți au la rândul lor dificultăți cu cititul, aducem cărți alese atent, cu povești care se spun ușor, prin imagini și ilustrații pe care familiile le pot recunoaște și înțelege. Ne dorim ca toate comunitățile noi să profite de pe urma bunelor practici care au făcut ca programul FCG pilot să aibă un succes atât de mare”.

La finalul acestei veri, OvidiuRo va selecta comunitățile pe care să le sprijine în continuare, cu soluții complementare tradiționale în programul FCG pilot ce se vor adăuga, în funcție de nevoile specifice, tichetelor sociale acoperite începând cu 15 februarie de la bugetul de stat. Dintre acestea, menționăm rechizitele, setul de haine și încălțăminte, componenta de igienă și educație pentru sănătate, cea de formare profesori și programele de informare și implicare a părinților.

‘Caravana Fiecare Copil în Grădiniță’ este posibilă datorită Fundației Carrefour, investitor major în programul pilot FCG din anul 2013. Pentru anul școlar 2016 – 2017, Fundația Carrefour a hotărât să susțină educația timpurie în comunitățile sărace printr-un proiect de încurajare a cititului cu copiii, de către părinți și profesori.

Programul se desfşoară în judeţele Bacău, Buzău, Botoșani, Brașov, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Iași, Maramureș, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui.

fiecare copil la gradinita- sedinta- ovidiu ro fiecare copil la gradinita- sedinta- ovidiu ro (5) fiecare copil la gradinita- sedinta- ovidiu ro (4) fiecare copil la gradinita- sedinta- ovidiu ro (3) fiecare copil la gradinita- sedinta- ovidiu ro (2) fiecare copil la gradinita- sedinta- ovidiu ro (1)

carte La Gradinita

foto activitati citit caravana_2

carte La Gradinita_2

Despre OvidiuRo (OvR)

Misiunea OvidiuRo este ca fiecare copil să beneficieze de educație preșcolară și să devină, astfel, un membru activ al societății. După mai mulți ani în care a testat proiecte și acțiuni de combatere a sărăciei prin educație, OvidiuRo a decis să-și îndeplinească misiunea concentrându-se pe un singur program, Fiecare Copil în Grădiniță (FCG), lansat în 2010 în parteneriat cu Ministerul Educației.

FCG stimulează părinții să își aducă zilnic copiii de vârstă preșcolară la grădiniță și ajută astfel la prevenirea abandonului școlar. Prin programul pilot FCG, familiile primesc tichete sociale în valoare de 50 lei/lună, care reprezintă o creștere substanțială a sumei alocate pentru mâncare. Profesorii notează prezența în fiecare zi, iar, în comunitățile partenere FCG pilot, OvidiuRo face vizite neanunțate pentru a monitoriza notarea corectă a prezenței.

De la lansarea ca program pilot, în 2010, până în februarie 2016, peste 4.500 de copii din 45 de comunități rurale și urbane mici au beneficiat de educație timpurie și nutriție mai bună. Programul pilot FCG a fost citat atât de publicația The Economist cât și de Banca Mondială drept bună practice și a fost finanțat cu preponderență de sectorul corporatist din România și de The Alex Fund.

La inițiativa OvidiuRo, începând cu anul 2016, componenta tichetelor sociale pentru grădiniță pentru 111.000 de copii de 3-6 ani estimați de Ministerul Muncii este finanțată de la bugetul de stat prin Legea nr. 248/2015 sau Legea Fiecare Copil la Grădiniță, care reglementează programul de interes național.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page