ImportantLocal

LOCAL | “100 pentru Nord”- Peste o lună încep Zilele Nordului!

Pentru prima oară de la înființare, în acest an festivalul  de muzică, arte și călătorii Zilele Nordului va găzdui activități în trei țări. Zece comunități locale din România, Ucraina și Republica Moldova vor fi gazdele celor peste 50 de evenimente culturale propuse de organizatori pentru perioada 25-28 august 2016.

În această vară vor fi prezenţi 30 de artiști din România, Ucraina și Republica Moldova, care vor susţien 15 concerte, dar și expoziții de arte vizuale, performance-uri, lansări de carte, excursii ghidate și, pentru prima dată, o conferință de educație. Şi maratonul de mountain-bike Nordul Moldovei este inclus în agenda festivalului, ca o premieră în program, la care sunt aşteptaţi circa 200 de participanți din toată țara.
Maratonul se va desfășura în Lunca Prutului, pe o distanță de 70 de kilometri.

După ce în anii anteriori la Zilele Nordului au fost aduse în atenție și susținute financiar, prin donațiile comunității, obiective de patrimoniu ca Muzeul Nordului, Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare și Casa Enescu de la Mihăileni, pentru 2016 Asociația Nord se concentrează pe susținerea activității Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească de la Cernăuți, un proiect inedit pentru Ucraina, dar și pentru toată diaspora, implementat de Centrul Bucovinean de Artă Cernăuți.

„100 pentru Nord” este campania anuală de strângere de fonduri a festivalului Zilele Nordului, organizată pentru a mobiliza resurse financiare și materiale, dar și pentru a atrage atenția asupra unor clădiri de patrimoniu ale Nordului care trebuie salvate de la abandon și readuse în circuitul cultural și turistic.

În 2016 pornim cu bicicleta într-o strângere de fonduri pentru Școala de Arte și Civizilație Românească de la Cernăuți. Gabriel Lazăr, prieten al Nordului, pedalează 2016 km, iar donatorii să invitați să cumpere kilometri, donând câțiva euro pentru fiecare mie de metri adoptată. Donația recomandată este de 2 euro per kilometru. La 100 de donatori, asta ar însemna peste 4000 de euro pentru școala cernăuțeană.

La finalul campaniei vom publica lista kilometrilor „cumpărați” de fiecare donator, pe un traseu pe care Gabi îl parcurge în județele Botoșani, Suceava și Iași. Puteți adopta oricâți kilometri doriți.

Urmăriți postările zilnice pe pagina personală de facebook a lui Gabi pentru găsi poze și hărți de pe traseele lui zilnice.

100 pentru Nord în anii anteriori

În 2015 am reușit, cu sprijinul vostru și al sponsorului nostru Cemacon, să mobilizăm resurse în valoare de 5000 de euro pentru proiectul de salvare a Casei Enescu de la Mihăileni, inițiat cu un an înainte de către Societatea Internațională „George Enescu”, Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România.

În 2014 am alergat 100 de kilometri pentru Nord, reușind să mobilizăm, prin donațiile voastre, peste 1.000 de euro și materiale de construcții pentru reamenajarea și readucerea în circuitul turistic a două obiective de patrimoniu: Conacul Theodor Balș din Darabani, al cărui etaj a fost transformat în Muzeu al Nordului; și Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare, monument al naturii.

Obiectivele campaniei în 2016

Pentru 2016 vă propunem să sprijinim împreună activitatea Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească de la Cernăuți, un proiect inedit pentru Ucraina, dar și pentru toată diaspora, implementat de Centrul Bucovinean de Artă Cernăuți.

La Școala Populară de Artă și Civilizație Românească Cernăuți s-au strâns, în numai un an de la înființare, 117 discipoli la secțiuni precum limba și literatura română, artele teatrului, istoria și civilizația românească, muzică populară, coregrafie, canto, sculptură, ceramică. Problemele financiare au început să apară însă repede, iar echipa inimoasă de la Cernăuți, care a început în 2014 proiectul pe bază de voluntariat, caută acum sprijin pentru continuarea și dezvoltarea activității școlii. Vă puteți implica prin contribuții cu resurse:

  • financiare – pentru chiria spațiului și alte cheltuieli administrative
  • materiale:
    • laminare pentru sala de coregrafie (72 mp)
    • stație de amplificare pentru orele de canto
    • computere, aparat foto, cameră video – pentru secția multimedia
    • consumabile pentru orele de pictură ( pânză, vopsele: ulei, akril, acuarela, pensule…)
    • instrumente muzical: țambal, acordeon, nai
    • costume populare, încălțăminte pentru dans popular.

Mecanismul strângerii de fonduri

  1. Dărăbăneanul Gabriel Lazăr pedalează 2016 km pentru Nord.
  2. Cei interesați să ne susțină sunt invitați să își arate public intenția de a face donații în cadrul campaniei, printr-un comentariu la acest articol, apoi vor fi contactați de către echipa noastră pentru finalizarea donației.
  3. În comentarii vă rugăm să precizați câți kilometri doriți să „cumpărați”, donația recomandată fiind de 2 euro per kilometru. Kilometrii de pe traseu vor fi trecuți în lista „proprietarilor” lor, în ordinea în care au fost adoptați.
  4. Donațiile se fac în contul RO13 RNCB 0301 1477 1126 0001 (lei) al Asociației Nord, deschis la Banca Comercială Română, Agenția Darabani.
  5. Dacă, din dorința de a vă păstra anonimatul sau din alte motive, doriți să donați în mod direct, o puteți face utilizând contul de mai sus.
  6. De asemenea, vă puteți implica în campania 100 pentru Nord solicitându-ne lista materialelor de construcții necesare pentru cele două proiecte.

 

​​

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page