DIVERSE | FENOMEN ASTRONOMIC inedit în ziua de CRĂCIUN!
Luna plină va fi vizibilă pe cer pe 25 decembrie, în ziua de Crăciun, marcând astfel un moment inedit, care nu s-a mai produs în ultimele patru decenii, informează site-ul huffingtonpost.com, conform Mediafax.
Pentru prima dată în acest secol, Luna plină va străluci pe cer în prima zi de Crăciun. Potrivit site-ului The Weather Channel, ultima Lună plină care a fost vizibilă de Crăciun s-a produs în 1977. Următorea coincidenţă astronomică de acest tip va avea loc abia în 2034.
Locuitorii de pe continentul american vor fi cel mai bine plasaţi, pentru a putea să admire fenomenul, în noaptea de Ajun, în timp ce europenii vor putea să vadă Luna plină chiar în prima zi de Crăciun. Luna plină din 25 decembrie, supranumită şi „Luna rece” sau „Luna nopţilor lungi”, va atinge punctul de maximă vizibilitate în jurul orei 13:11, ora României.
Superstiții și credințe. Ce să faci când este Lună plină
Luna plină a fost asociată, de-a lungul timpului, cu evenimente negative: crime, violuri, sinucideri, bolile mentale, dezastre naturale, accidente, vrăjitorii, farmece și vârcolaci.
Bolnavii nu trebuie să se uite la luna plină pentru că, în acest fel, li se întârzie vindecarea.
Nu este bine să dormi niciodată sub razele lunii pline întrucât acest lucru aduce boala sau chiar moartea.
În Grecia antică, se consideră că luna plină este extrem de propice nunților așa încât tinerii care se căsătoresc atunci când este lună plină vor avea noroc în căsnicie. Se mai spune și că, copiii născuți de lună plină sunt foarte sănătoși și puternici. De altfel, există credința că luna plină ajută femeile să nască ușor, fără dureri. Unii spun chiar că atunci când este lună plină se nasc mai mulți copii decât de obicei.
Când este lună plină, evitați să vă certați cu vecinii, pentru că astfel de conflicte pot genera mari probleme.
Dacă suflați de nouă ori peste un neg atunci când e lună plină, negul va dispărea ca prin minune.
Luna plină anunță o vreme când toate merg din plin. Pentru a avea noroc și a le merge bine, copiii se înțarcă. Slujba pentru sănătate se face cu ocazia lunii pline, iar pentru dușmani atunci când se ivește luna nouă. Există și obiceiul ca familia să meargă cu copiii la biserică atunci când apare luna plină, pentru a li se citi acestora pe cap de către preot și a li se lumina astfel mințile. Fetițelor li se citește Acatistul Maicii Domnului, iar baieților cel al Sfântului Nicolae.
De asemenea, când este lună plină, oamenii de la țară țin în mână o monedă, privesc spre cer, îți fac cruce și se roagă pentru prosperitate.
Tot atunci se tunde părul, se seamănă și se ticluiesc farmecele de dragoste.
Luna în creștere e aducătoare de belșug, spun credințele populare românești.
Sursa: www.evz.ro