Local

LOCAL | Portariuc: Cererile sindicatelor și ONG-urilor vor fi introduse in strategia de dezvoltare pe 10 ani

Sindicatele și organizațiile non-guvernamentale care au participat la consultările de joi, organizate de primar, în cadrul programului „Pace politică pentru dezvoltarea municipiului Botoșani 2015-2025” au propus ca pe lângă secțiile tehnice prevăzute în proiect pentru viitoarea universitate din Botoșani să fie înființate și specializări pentru domeniile agricultură, pomicultură, horticultură și industria alimentară, având în vedere că județul este preponderent agricol.

Primarul a apreciat că propunerea este interesantă și că căuta soluții pentru implementarea ei. „Noi am inițiat discuții cu Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi de la Iași care poate deschide patru secții aici în Botoșani. Însă ei nu au profil agricol, ceea ce înseamnă că dacă vream specializări de nivel superior pe acest domeniu va trebui să căutăm ca partener o altă universitate, dar propunerea este întemeiată și merită să fie luată în considerare într-o strategie pe 10 ani”, a declarat Ovidiu Portariuc.

Totodată, reprezentanții sindicatelor și ONG-urilor au propus ca planul de mobilitate urbană lansat de primar să includă și construcția unor parcări subterane, soluție care ar rezolva atât problema circulației, dar și menținerea spațiilor verzi din municipiu. Tot, la acest domeniu al circulației, sindicaliștii au mai cerut să se mențină transportul în comun cu tramvaie. Primarul le-a dat asigurări că va face acest lucru, dar că investițiile vor trebui să vizeze tramvaie mult mai eficiente energetic, decât cele care circulă în prezent în municipiu. „Energia electrică este o energie curată și chiar susțin menținerea transportului pe liniile de tramvai. Dar nu putem continua cu vagoanele pe care le avem în prezent, întrucât acestea sunt depășite și au un consum foarte ridicat de energie”, a subliniat primarul.

O propunere interesantă venită din partea sindicatelor și ONG-urilor a fost ca bugetele anuale ale Primăriei să fie supuse unei perioade de dezbatere publică, înainte de a fi votate în Consiliul Local. Sindicaliștii au cerut primarului ca această măsură să intre în vigoare chiar pentru bugetul pentru anul viitor. „Sunt total de acord cu această cu această propunere pe care eu chiar am aplicat-o într-o anumită formă în 2012. Atunci, am mers chiar în cartiere și am făcut dezbateri cu cetățenii pe tema bugetului. Voi relua acest program și în plus voi face și întâlniri la primărie cu organismele reprezentative ale societății civile. Vreau să intru în Consiliul Local cu proiecte de buget care au susținerea populației și poate astfel vom evita dezbaterile sterile sau cu iz politic pe care le-am avut de fiecare dată la votarea bugetului”, a declarat Portariuc.

Sindicaliștii au mai făcut următoarele propuneri:

  • amenajarea de panouri pentru afișaj în locuri publice în care să fie prezentate proiectele primăriei, cât și realizările efective și activitățile în curs de desfășurare;
  • Intabularea de către municipalitate a terenurilor aferente blocurilor de locuințe;
  • Organizarea unei dezbateri mai ample privind înființarea Spitalului Municipal de Boli Cronice propus în proiectul primarului;
  • Filarmonica de Stat Botoșani să poarte titulatura de Filarmonica „George Enescu”.

La consultările organizate de primar au participat reprezentanții Blocului Național Sindical, Cartel Alfa, Sindicatul Liber Poșta Română, CNSLR-Frăția, Societatea Culturală Steaua Nordului, ADDO Botoșani, Uniunea Vatra Românească, Sindicatul Veteranilor Botoșani, SNPPC din IPJ Botoșani, Fundația Centrul de Studii Ștefan Cel Mare și Sfânt, Asociația Tereza și alți membri ai societății civile.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page