ImportantLocal

LOCAL | Concert caritabil pentru salvarea Casei lui Enescu din Mihăileni! FOTO!

După zeci de ani, în curtea casei în care a copilărit și a compus George Enescu, au răsunat, din nou, acorduri de vioară și muzica lui Enescu. O vioară extrem de prețioasă, vioara Stradivarius, cu care Alexandru Tomescu a pornit într-un turne internațional pentru salvarea Casei Enescu din Mihăileni, alături de pianistul Eduard Kunz, a reunit comunitatea locală și lumea artiștilor pentru un scop nobil: acela de a salva de la prăbușire un imobil de importanță universală.

S-a întâmplat marți, 13 mai 2015, la Mihăleni, județul Botoșani, acolo unde a ajuns Turneul Internațional Stradivarius – “ENESCU EXPERIENCE” , care se desfășoară până pe 15 iunie în 15 centre culturale din România, Republica Moldova și Franța.

“Acest concert de la Mihăileni este cel mai important din turneul nostru. Este o mare bucurie pentru mine să pot pune în slujba unui asemenea loc, a unei asemenea case, patrimoniul cultural al României, şi anume vioara Stradivarius. Cred că din această combinaţie un miracol se poate petrece şi acest loc poate renaşte ca pasărea Phoenix. Prima dată am aflat despre această casă pe Facebook, din apelul lansat de pianista Raluca Știrbăț de la Viena, un apel care a ajuns la toată comunitatea internațională și mi-am spus inițial că este o glumă, pentru că nu știam să mai existe o casă legată de Enescu. Apoi am venit aici să vedem despre ce este vorba. Eu când vin aici simt acea energie, acea poezie a locurilor care mă inspiră foarte mult atnci când cânt Enescu. Aici a compus, și tot aici s-a oprit, ultima dată, înainte de a părăsi definitiv România. Casa arată spectaculos acum pentru că ce se vede acum este rezultatul intervențiilor de urgență făcute vara trecută de arhitecții voluntari de la Fundația Pro Patrimonio, intervenție care a constat în sprijinirea casei cu grinzi donate de Teatrul din Botoșani. Acum sperăm să strângem suficiente fonduri în cadrul acestui turneu inrternațional. Eu ca violonist, ca artist român am simțit că este absolut urgent să intervin, e de datoria noastră să păstrăm tot ce este legat de Enescu. Este incredibil câte lucruri originale s-au pătrat de atunci, lucruri care au fost atinse de George Enescu. Casa nu a fost locuită 40 de ani și vrem să o păstrăm cu toate elementele ei originale, să o restaurăm așa cum merită un monument de arhitectură și să deschidem aici un Centru Cultural Internațional care să poată fi folosit în crearea de evenimente culturale şi educaționale internaționale. Donații au fost făcute deja, oamenii de peste tot au rezonat cu noi, chiar cei din Republica Moldova au fost foarte rezonabili cu noi. Enescu are acest dar de a deschide inimile oamenilor. Solidaritatea este un cuvânt frumos, pe care cam rar îl folosim la modul practic.”  a spus Alexandru Tomescu, unul dintre Ambasadorii acestei cauze.

 

Primele intervenții de urgență au fost realizate anul trecut, de arhitecții voluntari din cadrul Fundației PRO PATRIMONIO. Pentru reabilitare este nevoie, însă, de 60.000 de euro.

“Cred în acest proiect pe care îl derulăm împreună cu Fundația Pro Patrimonio și sper să avem succes. Eu cred că niciun efort nu trebuie precupețit, pentru că ce avem aici, dacă pierdem, nu poate fi recuperat. Dacă nu vom strânge toată suma, vom cânta în continuare, vom susține alte concerte. Eu sunt încă tânăr și nu renunț până nu văd acest vis împlinit!” a conchis Alexandru Tomescu.

Casa din Mihăileni a aparținut bunicilor după mama ai lui George Enescu, preotului Ioan Cosmovici si soției sale, Zenovia. Acolo, s-a născut, în 1839, mama compozitorului, Maria Cosmovici, devenită mai târziu Maria Enescu. Tot acolo, Maria Enescu a și murit, în martie 1909.

Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius 98 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius 304 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius 01 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius305 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius306 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius313 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius308 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius314 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius317 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius323 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius324 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius326 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius332 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius341 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius342 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius338 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius335 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius334 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius345 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius352 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius349 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius355 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius357 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius359 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius360 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius366 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius368 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius372 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius386 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius379 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius384 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius378 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius376 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius388 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius389 Mihaileni- casa enescu- tomescu-stradivarius393

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page