Sanatate

SANATATE | Ce medicamente fac rău rinichilor

Obișnuim adesea să luăm medicamente indiferent de afecțiunea de care suferim. Dar oare știm ce pericole se ascund în spatele pastilelor? Multe dintre acestea pot afecta rinichii, fără să ne dăm seama.

Printre medicamentele care dăunează rinichilor se numără antiinflamatoarele nesteroidiene. Ibuprofenul, diclofenacul, piroxicamul sau naproxenul sunt deosebit de nocive pentru rinichi.

„Acestea sunt folosite frecvent pentru tratamentul febrei și a durerilor musculo-scheletale. Alterarea fluxului sangvin renal stă la baza afectării renale, din fericire nu atât de frecvent întâlnită. O incidență crescută se observă totuși în anumite condiții, cum ar fi deshidratările (de exemplu, din diareea acută!) sau insuficiența cardiacă congestivă. Folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene în sarcină poate fi chiar implicată în afectarea ulterioară a rinichilor fătului“, precizează medicul Ovidiu Constantin Limoncu.

Nu lua diuretice la întâmplare!

Acestea sunt folosite pentru eliminarea excesului de apă și de sare. Diureticele sunt necesare în anumite boli de inimă sau de rinichi, dar pot fi periculoase atunci când sunt utilizate pentru a scăpa de kilogramele în plus, fără supraveghere medicală.

Acestea provoacă deshidratare și hipokaliemie (scăderea nivelului de potasiu din sânge), ce duc, în cele din urmă, la formarea unor leziuni renale.

Sfatul Click! Sănătate: Laxativele, folosite pentru a scăpa de kilogramele în plus, pot dăuna rinichilor. Prin urmare, nu lua aceste medicamente, fără consultul și monitorizarea de către medic.

Antibioticele pot cauza boli renale

Unele antibiotice (aminoglicozidele) pot duce la insuficiență renală. Aceste medicamente „pe lângă afectarea auzului, au un potențial nefrotoxic dovedit (până la 20% toxicitate renală)“, precizează medicul Ovidiu Constantin Limoncu. Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratarea infecțiilor grave, inclusiv cele urinare.

Aceste antibiotice sunt folosite în marea majoritate a cazurilor pe cale intravenoasă, în spitale. Toxicitatea lor este controlată de către medici, pentru a evita supradozajul în sânge. Unele medicamente antivirale, cum este aciclovirul intravenos, trebuie administrate cu atenție, deoarece și acestea pot fi toxice pentru rinichi.

La rândul lor, medicamentele anticancer pot fi toxice pentru rinichi. Aceste tratamente sunt esențiale pentru cei care se luptă cu cancerul, iar toxicitatea lor este controlată de către un medic. Acesta poate decide hiperhidratarea pacientului, pentru a remedia efectele nefrotoxice ale medicamentelor.

Evită ierburile chinezești

Nu cumpăra ierburi chinezești de pe diverse site-uri sau din unele magazine de plante. „Folosite de mii de ani în China, ierburile chinezești s-au dovedit utile în tratamentul unor afecțiuni cronice. Însă, folosirea lor incorectă, atât ca doză, cât și compoziție, dar și reacțiile alergice la acestea, au dus la creșterea numărului de cazuri de insuficiență renală.

Acidul aristolochic prezent în plantele din familia Aristolochiacee, este de departe cel mai incriminat în afectarea renală și nu numai. Acesta poate cauza și cancer al vezicii urinare“, explică medicul Ovidiu Constantin Limoncu.

BULINĂ: „În anumite situații, anumite medicamente foarte larg folosite pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, cum ar fi IEC – inhibitorii enzimei de conversie (captopril, enalapril, monopril etc.) și mai ales în asociere cu antiinflamatoarele nesteroidiene, pot provoca o depreciere serioasă a funcției renale”, Dr. Ovidiu Constantin Limoncu.

„Cât de toxic este paracetamolul în cazul copiilor?” Dorina Matei, Iași

Folosirea pe scară largă, atât la recomandarea medicului, cât și din proprie inițiativă, a unei multitudini de medicamente nefrotoxice sau cu potențial nefrotoxic, ridică deosebite probleme de sănătate, mai ales în cazul copiilor.

Acetaminofenul (paracetamolul) este liderul cauzelor de insuficiență hepatică acută la copil, motiv pentru care efectele asupra rinichilor sunt adeseori eclipsate de aceasta. Folosirea preparatelor cu concentrație ridicată sau administrarea repetată a unor preparate cu denumiri diferite, dar care conțin aceeași substanță, paracetamol, pot genera ușor niveluri toxice.

Dr. Ovidiu Constantin Limoncu, medic primar pediatru, medic specialist nefrologie, rețeaua privată de sănătate Regina Maria

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page