Sanatate

SANATATE | Reguli de urmat dacă ai ulcer

Ulcerul este o afecţiune care solicită multă grijă şi răbdare în ceea ce privește tratamentul. Pacienții au un regim de urmat, care se bazează atât pe tratamentul prescris de medic, dar și pe respectarea unui stil de viață sănătos.

Pentru tratarea ulcerului, fie că este gastric sau duodenal, medicii recomandă un tratament combinat, adaptat fiecărui pacient în parte. În general, se administrează  antiacide și antisecretorii, care diminueză aciditatea gastrică și atenuează durerile, dar și antibiotice, care să trateze infecția cu Helicobacter pylori, dacă boala a fost cauzată de această bacterie.

În general, terapia cu antibiotic durează între 7 și 14 zile. Există și cazuti când se poate recurge la intervenția chirurgicală. Pe toată durata tratamentului, pacientul trebuie să respecte câteva reguli, care grăbesc însănătoșirea.Renuță la fumat și la alcool

Este foarte important ca persoanele care suferă de ulcer să adopte un stil de viață sănătos. Renunțarea la fumat, la consumul de alcool și de băuturi acidulate trebuie să se numere printre regulile de la care să nu te abați.

De asemenea, trebuie evitate cât mai mult medicamentele antiinflamatorii, pe care le luăm pentru combaterea febrei sau a unor dureri ușoare.

Aspirina, ibuprofenul și alte antiinflamatorii nesteroide nu trebuie luate decât la sfatul medicului, pe o perioadă cât mai scurtă de timp. De regulă, acestea se administrează împreună cu un protector gastric, pentru protejarea mucoasei.

Evită stresul

Printre cauzele apariției ulcerului se numără și stresul, de aceea este important ca orice pacient diagnosticat cu această afecțiune să identifice cauzele care îi crează anxietate și stres și să le elimine.

Stresul poate fi redus și cu ajutorul mișcării, cel puțin 30 de minute pe zi, dar și prin includerea în programul zilnic a activităților care îți fac plăcere, de la citit, până la vizionarea unui film la cinematograf.

5 mese pe zi

Un alt sfat de care trebuie să țină cont bolnavii de ulcer este să mănânce puțin și des și să  mestece foarte bine mâncarea. Sunt obligatorii 3 mese principale pe zi și alte 2 gustări.

De asemenea, este necesar un regim, bazat pe alimentele pe care pacientul le tolerează. Printre mâncărurile de evitat, care agravează simptomele bolii, se numără citricele, ceapa, usturoiul, prăjelile, smântâna, dar și grăsimile și băuturile acidulate.

INFO: Pentru a verifica eficacitatea tratamentului în ulcer, la final, medicul poate recomanda testarea pentru Helicobacter pylori, cât și o endoscopie.

Sfatul Click!Sănătate: Pacienții cu ulcer trebuie să evite consumul de cafea, mai ales pe stomacul gol.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page