Diverse

DIVERSE | Plante cu efect cicatrizant

Orice rană, oricât de mică ar fi, lasă în urmă o cicatrice. Pentru a grăbi vindecarea ei, în caz de arsuri, tăieturi ori zgârieturi apelează la câteva plante tămăduitoare.

Coada-șoricelului

Utilizate extern, preparatele pe bază de coada-șoricelului au efecte calmante, antiinflamatoare, astringente și dezinfectante. Dacă te-ai tăiat ori ai obsevat că ți-au apărut vânătăi, apelează la tinctura de coada-șoricelului. Umple o sticlă de 1 litru, închisă la culoare, cu flori proaspete de coada-șoricelului mărunțite, fără să presezi. Toarnă deasupra rachiu de secară ori de fructe de 38-40 de grade. Lasă recipientul 14 zile la soare, după care strecoară. Pune câteva picături de tinctură pe un pansament steril și aplică-l direct pe zona cu probleme. Apelează la acest remediu până când rana se cicatrizează.

Levănțica

Arsurile minore se vindecă mai repede dacă aplici câteva picături de ulei de levănțică direct pe zona afectată. Poți să pui 3-4 picături și pe o pânză curată și uscată cu care să acoperi arsura. Dacă rana nu s-a vindecat în 24 de ore, diluează într-o lingură de ulei de floarea-soarelui 6 picături de ulei de levănțică și masează leziunea cu amestecul obținut. Repetă procedeul până vezi că rana trece.

Info: În cazul arsurilor solare extinse, diluează câteva picături de ulei de levănțică într-o lingură cu gel de aloe vera și aplică amestecul pe piele.

Pătlagina

Planta are proprietăți calmante și antiseptice, cataplasmele din frunze de pătlagină fiind indicate în accelerarea vindecării rănilor, oricât de vechi ar fi acestea. Spală 3-4 frunze de pătlagină, zdrobește-le pe un fund din lemn și aplică pasta pe zona afectată. Acoperă cu un pansament. Repetă procedeul până vezi îmbunătățiri. Inflamațiile cutanate și tăieturile se cicatrizează și prin bandajarea cu frunze de pătlagină opărite și unse cu puțin unt ori smântână.

Tătăneasa

Un bun remediu care grăbește vindecarea rănilor de la nivelul pielii, reducând riscul de infecție, este alifia de tătăneasă. Planta conține alantoină, substanță care previne formarea cicatricilor. Spală 4-6 rădăcini proaspete de tătăneasă și taie-le mărunt. Prăjește-le în 250 g de untură de porc, după care lasă preparatul să stea peste noapte. Dimineața, încălzește amestecul, apoi strecoară. Păstrează crema în borcane mici.

Aloe vera

Zgârieturile, tăieturile și arsurile provocate de soare trec mai repede dacă aplici aloe vera. Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință americani de la Universitatea din Maryland, gelul de aloe vera reduce inflamația, calmează durerea și reface țesutul lezat. Mai mult, și seva obținută din frunze are aceleași proprietăți curative. Taie o frunză de aloe vera pe de-a lungul, aplică seva pe zona afectată și lasă-l să acționeze peste noapte. Dimineața, clătește pielea cu apă rece și aplică o cremă de corp hidratantă.

Atenție! Gelurile pe bază de aloe vera nu sunt recomandate în cazul rănilor sau arsurilor foarte grave.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page