ImportantSanatate

SĂNĂTATE | 1.000 de femei din județul Botoșani pot face gratuit testul Babeș-Papanicolau

200.000 de femei din întreaga ţară, cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, vor fi cuprinse, până la sfârşitul acestui an, în Programul naţional de screening al cancerului de col uterin derulat de Ministerul Sănătăţii (MS). Bugetul total alocat acestui program este de 54 de milioane de lei.

Județul Botoșani a primit o finanțare de 80.000 de lei în primul trimestru al anului 2015, sumă care asigură efectuarea a 1.000 de teste Babeș-Papanicolau.

Pentru a beneficia de o testare gratuită, indiferent dacă sunt sau nu asigurate, pacientele trebuie să se adreseze medicului de familie de unde vor obține formularul. Acestea vor avea posibilitatea să efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş-Papanicolau.

Screening-ul pentru cancerul de col uterin se realizează în scopul prevenirii și combaterii afecțiunilor maligne și are ca obiectiv reducerea incidenței și mortalității formelor invazive de boală, prin depistarea bolii în stadii cât mai precoce.

“Puține femei știu că acesta este unul dintre puține tipuri de cancer care poate fi tratat 100% dacă este descoperit în fază incipientăa declarat dr. Corneliu Saradan, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani.

În județul Botoșani, anul trecut au fost testate 2.808 femei, fiind depistate 96 de noi cazuri de cancer de col uterin, cele mai multe cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani.

În evidențele medicilor botoșăneni există, în prezent, 950 de femei cu această afecțiune gravă.

Programul naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin a demarat în luna octombrie 2014.

Beneficiarele programului trebuie să nu fi avut diagnostic confirmat de cancer de col uterin, să fie asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Nu vor intra în program femeile care prezintă absenţa iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne, femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin şi femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, dacă la ultimele trei examene citologice Babeş-Papanicolau au avut rezultate normale.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page