Educatie

EDUCATIE | Reprezentanți ai Colegiului Național „A. T. Laurian” la reuniunea de proiect Comenius din Bulgaria – FOTO

 
În perioada 2-6 martie 2015, a avut loc ultima reuniune de proiect, la școala Sou “Hristo Botev” din Kocherinovo – Bulgaria, dintr-o serie de șase, din cadrul parteneriatului școlar proiect multilateral Comenius „Play our anthems share our traditions”, la care au participat reprezentanți ai Colegiului Național „A. T. Laurian” Botoșani. La această reuniune au participat și elevi și profesori din celelalte șase țări partenere: Turcia, Grecia, Bulgaria, Italia și Polonia.
Tematica reuniunii este legată de interpretarea imnurilor naționale cu instrumente muzicale tradiționale și împărtășirea tradițiilor și obiceiurilor specifice fiecărei țări. La această reuniune au fost prezentate tradiții și obiceiuri specifice anotimpului primăvara.
Luni, 2 martie, participanții la reuniune au ajuns la școala Sou “Hristo Botev” Kocherinovo – instituția parteneră în proiect și au întâlnit profesorii și elevii din celelalte instituții europene implicate în parteneriat. Am participat la deschiderea oficială a reuniunii și la ceremonia de primire cu pâine și miere (!), așa cum se obișnuiește în Bulgaria. În deschidere au fost rostite discursuri de bun venit, am vizitat școala, am discutat cu profesorii bulgari despre sistemul de învățământ din Bulgaria. Elevii din țara gazdă au prezentat informații despre Ziua Națională a Bulgariei și sărbătoarea lor tradițională: Baba Marta. Elevii din țările implicate în proiect au interpretat imnul Bulgariei (Mila Rodino /Gorda Stara planina) cu instrumente tradiționale, specifice țărilor de proveniență (vioară, pian, flaut etc.) sau voce. Copiii din Bulgaria au interpretat la rândul lor imnul Mila Rodino, impresionând audiența. Am descoperit astfel frumusețea mesajului imnului Bulgariei: „Scumpă Patrie/ Mândrii munți Balcani,/ pe lângă ei Dunărea curge,/ soarele răsare peste Tracia,/ strălucind peste Pirin./ Scumpă patrie,/ ești raiul pe pământ,/ frumusețea și farmecul tău,/ ah, nu se mai termină.” Gazdele au organizat un atelier de confecționat mărțișoare, la care au invitat și seniori ai comunității din Kocherinovo, elevii bulgari reușind astfel să realizeze împreună cu elevii din celelalte țări lucruri unice.
După-amiază am vizitat mănăstirea Rila – cea mai mare și mai cunoscută mănăstire ortodoxă din Bulgaria. Mănăstirea a fost botezată după fondatorul ei, pustnicul Ivan din Rila (876 – 946 e.n.). Înființată în secolul al X-lea, mănăstirea Rila este considerată unul dintre cele mai importante monumente culturale, istorice și de arhitectură din Bulgaria și din toată Europa de Sud. Monumentul face parte din Patrimoniul Mondial Unesco.
Marți, 3 martie, participanții la reuniune s-au întâlnit la școala din Kocherinovo pentru a participa la parada dedicată Zilei Naționale a Bulgariei. Bulgaria marchează Ziua Națională, la 3 martie, dată la care în anul 1878 a fost semnat Tratatul preliminar de la San Stefano, după încheierea războiului ruso-turc din 1877-1878. În cadrul ceremoniei fost arborat steagul Bulgariei de către autorități. Elevii școlii din Kocherinovo au pregătit momente artistice dedicate Zilei Naționale. La finalul ceremoniei, elevii au depus coroane la monumentele soldaților căzuți în război. Seara, am participat la concertul Ansamblului folcloric „Pirin” din Bulgaria, unde am vizionat dansuri populare specifice și am audiat cântece tradiționale.
Miercuri, 4 martie, am vizitat Dobarsko și Bansko – regiuni renumite pentru monumentele culturale. La Dobarsko, biserica lui Teodor Tyro și Teodor Stratilat a fost construită  în 1614 și pictată în 1672. Elevii au aflat numeroase informații despre biserica recunoscută pentru abundența de fresce si icoane originale, dintre care unele sunt interpretate ca portretizare a lui Isus într-o rachetă. O zvastică mică și o cruce pe peretele estic sunt singurele elemente din exterior care arată că această clădire de piatră este un mic templu religios. Frescele au fost curățate și parțial restaurate în 1974-1978, iar biserica este un monument național de cultură, precum și unul dintre cele 100 de obiective turistice naționale.
De asemenea, elevii au fost impresionați de Bansko – un oraș din sud-vestul Bulgariei, situat la poalele Munților Pirin, la o altitudine de 925 m deasupra nivelului mării. Aici s-au născut poetul bulgar Nikola Vaptsarov și iluminiștii bulgari Hilendarski Paisiy și Neofit Rilski. Tot aici au putut admira arhitectura tradițională a caselor.
Joi, 5 martie, elevii din țara gazdă au organizat pentru elevii din proiect o vizită de documentare în zona Melnik. După-amiaza, ne-am întâlnit la școală unde am lucrat la produsele finale (site-ul,  dicționarul, harta imnurilor) și am derulat o sesiune de evaluare pentru participanți.
Tot joi a avut loc cina festivă cu toți membrii echipei de proiect, cu acest prilej fiind oferite certificatele de participare la reuniune.
Vineri, 6 martie, ne-am întâlnit la școală pentru a ne lua rămas bun de la echipele de profesori și elevi din Turcia, Grecia, Polonia, Bulgaria și Italia.
   
Trebuie precizat faptul că participanții au în vedere aplicația Erasmus + la termenul din martie 2015.
AT LAURIAN-COMENIUS (1) AT LAURIAN-COMENIUS (2) AT LAURIAN-COMENIUS (3) AT LAURIAN-COMENIUS (4) AT LAURIAN-COMENIUS (6) AT LAURIAN-COMENIUS (7) AT LAURIAN-COMENIUS (8) AT LAURIAN-COMENIUS (9) AT LAURIAN-COMENIUS (10) AT LAURIAN-COMENIUS (11)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page