Sanatate

SANATATE | Aditivi periculoși pentru sănătatea ta

Coloranții, îndulcitorii artificiali și conservanții, cunoscuți și sub denumirea de E-uri, se găsesc în multe produse procesate și în dulciuri. Aceste substanțe sunt utilizate pentru a îmbunătăți aspectul și aroma alimentelor și pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Unele nu ne fac rău, altele însă pot favoriza apariția multor afecțiuni.Acesulfam K

Cunoscut și sub denumirea de E950, acesta este un aditiv mai dulce de 200 de ori decât zahărul. Se găsește în guma de mestecat, deserturi cu gelatină, băuturi răcoritoare, energizante și bomboane. În urma mai multor studii efectuate pe animale, s-a constatat că această substanță afectează tiroida.

Aspartam

Întâlnit și ca E951, este un îndulcitor artificial care se găsește în produsele și băuturile dietetice, înghețată și guma de mestecat. Dezbateri aprinse referitoare la siguranța acestui produs de sinteză au loc de prin anii ’70, când studii efectuate pe șobolani au arătat că aspartamul poate provoca apariția tumorilor cerebrale. Oamenii de știință spun că acest îndulcitor artificial favorizează dezvoltarea leucemiei, a cancerului de sân și a limfoamelor. Mai mult, s-a demonstrat că produsele dietetice care conțin aspartam nu numai că nu ajută la pierderea în greutate, ci cresc pofta de mâncare.

Nitriți

Sunt utilizați la conservarea cărnii, pentru colorarea mezelurilor, împiedicând dezvoltarea bacteriilor care pot cauza toxiinfecția alimentară cu toxina bacilului botulinic. Se întâlnește în produsele prelucrate din carne, bacon, șuncă, hotdog și pește afumat. Specialiștii spun că acest aditiv (E250) contribuie la formarea nitrozaminelor, chimicale care pot duce la apariția cancerului și poate cauza malformații ale fătului, dacă este consumat de gravide.

Grăsimi trans

Sunt grăsimi artificiale ușor de folosit, costul lor de producție este ieftin, pot fi utilizate multă vreme și măresc valabilitatea produsului. Grăsimile trans se găsesc în alimentele prăjite (cartofi prăjiți, șnițele, gogoși) și în produsele de patiserie (bomboane, prăjituri, biscuiți). Consumul de alimente ce au grăsimi trans favorizează apariția atacului de cord și a accidentului vascular cerebral.

Galat de propil

Este un aditiv întâlnit și ca E310, care este adăugat în produsele uleioase, cum este maioneza, pentru a preveni oxidarea. Specialiștii spun că acest produs de sinteză are acțiune similară cu cea a hormonilor din organism, ducând la perturbarea sistemului endocrin.

Tartrazina

Cunoscut și sub denumirea de E102, acest colorant galben artificial se găsește în bomboane, muștar și macaroane. Studii recente au arătat că tartrazina este un aditiv care poate favoriza apariția tumorilor tiroidiene.

Ce să mai eviți

Când mergi la cumpărături, citește cu atenție eticheta produselor, pentruc că există câteva E-uri despre care specialiștii spun că au potențial cancerigen.

E110 – Prezent în unele dulciuri, prăjituri, budinci, sucuri.

E123– Se găsește în jeleuri, brânză topită și dulciuri rafinate.

E124– Este întâlnit în mezeluri.

E127 – Se află în înghețată, prăjituri, bomboane, băuturi carbogazoase.

E211– Prezent în băuturi carbogazoase.

E249/E252  – Se găsește în brânză, alimente conservate și mezeluri.

E320 –Se află în supe concentrate, gumă de mestecat și sosuri.

E954–  Este întâlnit în dulciuri, băuturi răcoritoare, gumă de mestecat.

Sursa: clickpentrufemei.ro

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page