Retete

RETETA | Prăjitură cu iaurt și ciocolată

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 250 g biscuiti obisnuiti
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingura zahar pudra
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 150 g unt de cocos

Pentru umplutura:

  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri lapte
  • 100 g ciocolata alba
  • 10 g gelatina
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 140 g iaurt Danone
  • 250 g mascarpone
  • ~50 g ciocolata amaruie
  • 2 pliculete zahar vanilat

Pentru glazura:

  • 100 g ciocolata amaruie
  • 200 ml smantana pentru frisca

In plus:

  • ~100 ml lichior Sheridan’s
Mod de preparare:

Blat:

Untul de cocos il punem intr-o craticioara si-l topim pe baie de aburi. Dam deoparte si lasam sa se raceasca.

Biscuitii rupti bucatele si ciocolata tocata grosier cu cutitul le punem in robot. Adaugam si cacaoa si mixam pana obtinem un pesmet fin. Turnam untul de cocos racit si omogenizam.

Rasturnam compozitia intr-o tava (18 cm diametru) . Repartizam pe toata suprafata tavii, cat si pe peretii acesteia, apoi tasam bine cu mana si la final cu fundul unul pahar, astfel incat sa obtinem un blat egal si bine nivelat. Dam la frigider pana pregatim crema cu iaurt.

Crema cu iaurt:

Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Punem atata apa cat sa o acopere.

Galbenusurile le frecam bine cu zahar pana devin ca o crema si se albesc. “Desfacem” crema cu cele 2 linguri de lapte si punem vasul pe baie de abur, pana crema se ingroasa si zaharul se topeste. Adaugam ciocolata alba rupta bucatele si ametecam continuu pana ciocolata se topeste si compozitia devine omogena. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget, moment in care adaugam gelatina. Lasam sa se raceasca foarte bine.

Intr-un castrom mixam iaurtul cu mascarpone si partea alba din lichiorul Sheridan’s. Batem samantana pentru frisca cu cele 2 plicuri de zahar vanilat. Nu e necesar ca frisca sa stea bat, e de ajuns sa o batem atat cat sa devina putin pufoasa. Adaugam crema cu iaurt peste compozitia cu ciocolata racita si la sfarsit incorporam frisca si ciocolata tocata marunt sau data pe razatoare.

Rasturnam crema peste blatul de biscuiti si dam la frigider pana se intareste.

Intre timp preparam glazura de ciocolata. Topim ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca, pe foc mic sau la microunde. Omogenizam, aromam cu restul de lichior (partea maro) si dam vasul la congelator pentru vreo ora, pana crema ajunge la punctul de inghet. Omogenizam din nou, amestecand putin cu mixerul, punem intr-un posh si ornam prajitura.

Se da la frigider pana in momentul servirii. E mult mai buna si se taie mult mai bine a doua zi.

Sursa: bucataras.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page