DiverseImportant

DIVERSE | Nu stii cand trebuie sa iesi la pensie? De-acum, poti afla varsta de pensionare in cativa pasi simpli

O aplicatie care permite calcularea varstei de pensionare, in functie de anul nasterii, a fost lansata recent de Casa Nationala de Pensii Publice, pe site-ul propriu. Utilizatorii pot afla anul in care vor iesi la pensie doar daca introduc unele date personale.

Casa Nationala de Pensii Publice a lansat recent, pe site-ul propriu, un serviciu ce permite utilizatorilor aflarea varstei de pensionare.

Mai exact, aplicatia, denumita “Cand ma pot pensiona”, este disponibila pe prima pagina a site-ului CNPP:

Odata intrat in aplicatie, utilizatorul va introduce data nasterii si sexul. De asemenea, trebuie sa introduca si un cod de siguranta, pentru a demonstra ca nu este robot.

 

O data urmati acesti pasi, aplicatia va dezvalui nu doar varsta de pensionare, ci si anul in care puteti iesi la pensie anticipat sau anticipat partial.

In plus, serviciul va arata si care este stagiul minim de cotizare pentru a iesi la pensie, dar si cat de mult va va fi redusa pensia in cazul in care iesiti anticipat partial. In aceste situatii, potrivit datelor din aplicatie, cuantumul pensiei poate fi redus cu pana la 45%.

Informatiile sunt calculate pentru conditii normale de munca in sectorul civil, fiind cu caracter informativ. Pentru informatii complete si precise, CNPP atentioneaza ca solicitantii trebuie sa se adreseze Casei Teritoriale de Pensii de care apartin.

Femeile s-ar putea pensiona pe viitor la 65 de ani, la fel ca barbatii

In prezent, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.

Totusi, o propunere legislativa adoptata de senatori in luna iunie prevede ca femeile vor iesi la pensie pe viitor la 65 de ani: “Art. 53 – (1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru femei, cat si pentru  barbati. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare”.

Documentul modifica, totodata, stagiul minim de cotizare, astfel ca acesta ar putea creste de la 13 ani, cat e in prezent, la 15 ani, atat pentru femei cat si pentru barbati. De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani, pana in anul 2030, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Atingerea acestor stagii se va realiza printr-o crestere graduala, conform esalonarii stabilite de legislatia pensiilor. In acest sens, tabelul complet ce cuprinde varstele de pensionare si stagiile de cotizare a fost modificat corespunzator de Ministerul Muncii.

Potrivit tabelului mentionat, majorarea varstei de pensionare la femei va incepe in 2033 si se va aplica femeilor nascute in anii 1969 si 1970, care vor iesi la pensie la varsta de 64 de ani. Din anul 2035, femeile nascute incepand cu anul 1971 vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani.

Cititi aici detalii.

Sursa: www.avocatnet.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page