SANATATE | Cum influenţează medicamentele somnul
Fie că iei medicamente pentru a trata o afecţiune cronică sau doar anumite tulburări, starea ta de spirit poate fi influenţată în mod negativ, la fel ca şi somnul.
Dacă în ultimul timp nu te mai poţi odihni cum trebuie, eşti deprimat şi agitat, medicamentele pe care le iei pot fi cauza stărilor tale. Anumite pastile destinate tratării afecţinilor de inimă, astm şi chiar cele care vindecă o simplă răceală îţi pot afecta somnul.
Medicamente pentru inimă
Pastilele care reglează ritmul şi bătăile inimii pot cauza insomnie şi alte probleme care au legătură cu somnul. Beta blocantele folosite pentru scăderea presiunii sângelui, aritmie şi dureri ale inimii cresc riscul apariţiei insomniei, trezitului în timpul nopţii şi coşmarurilor.
Medicamente pentru astm
Medicamentele antiasmatice folosite pentru reducerea inflamaţiilor şi curăţarea canalelor respiratorii duc la apariţia tulburărilor de somn, la fel ca şi în cazul pastilelor pentru inimă. Majoritatea antiasmaticelor conţin substanţe asemănătoare cafeinei, care duc la dispariţia somnului.
Medicamente destinate problemelor de tiroida
Una dintre cele mai comune afecţiuni ale tiroidei este hipertiroidismul, care are ca simptom principal oboseala, în special pe parcursul zilei. Însă, unele pastile recomandate tratării acestei afecţiuni are un efect opus bolii, şi anume insomnia. Totuşi acest efect apare doar atunci când doza administrată este destul de mare.
Medicamente pentru răceli şi alergii
Antihistaminicele folosite în tratarea răcelilor şi alergiilor duc la apariţia somnolenţei şi a unei stări de oboseală permanentă. Mai mult, efectul acestor pastile durează pănă la 6-8 ore după administrarea lor.
La fel ca si antihistaminicele, decongestionantele determină apariţia insomniei,în timp ce majoritatea pastilelor obişnuite pentru răceli te fac să te trezeşti destul de des în timpul nopţii.
Cum să iei medicamentele în aşa fel încât să poţi dormi mai bine
Înainte de a lua orice fel de medicament,consultă-te cu doctorul tău pentru a afla despre efectele lor secundare. În cazul în care unele dintre pastilele recomandate au ca efecte secundare tulburările de somn, discută cu medicul pentru a-ţi micşora doza.
Dacă acest lucru nu este posibil, întreabă-l dacă există vreo posibilitate de a-ţi schimba medicamentele cu unele care au mai puţine efecte secundare.Poate că prescrierea altor pastile te vor ajuta să dormi mai bine noaptea.
Sursa: clicksanatate.ro