Diverse

DIVERSE | Ai mintea în ceaţă şi te simţi mereu obosit? Iată care ar putea fi cauza

Proteinele sunt o parte esențială din structura fiecărei celule din organism și reprezintă aproximativ 15% din greutatea corporală. Proteinele contribuie la numeroase funcții ale organismului, de la furnizarea de energie la formarea de țesut muscular, de la mutarea unor molecule dintr-un loc într-altul la descompunerea toxinelor și la repararea oaselor. Iată câteva moduri prin care organismul te atenționează că nu primește suficiente proteine.

1. Minte în ceață. Nivelul optim al glucozei în sânge este responsabil pentru atenţie. Când proteinele lipsesc şi nivelul glucozei este ca un montagne russe o să te simţi ameţit şi nu o să te poţi concentra. De ce? Pentru că nu ai destui carbohidraţi care să îţi alimenteze creierul. Proteinele din mâncare ajută la eliberarea carbohidraţilor treptat, care te menţin energic pe toată perioada zilei. Dacă te bazezi doar pe biscuiţi sau pâine vei avea doar un „boost” scurt de energie urmat de ceaţă, scrie doctorulzilei.ro.

2. Letargie. Dacă te simți extrem de obosit, fără energie, e semn că ai lipsă de proteine.

3. Ochi umflați. Deficitul de proteine poate scădea cantitatea de plasmă din sânge, cauzând umflarea pleoapelor.

4. Umflarea feței. Poate fi rezultatul inflamării glandelor salivare (glande parotide) din cauza unui dezechilibru între proteine și carbohidrați. În afara feței, lipsa de proteine poate duce și la umflarea mâinilor, din cauză că în lipsa proteinelor, corpul reține apa.

5. Subțierea părului. Când nu primește suficiente proteine, corpul în modul de “conservare” și nu mai trimite proteine importante pentru hrănirea părului și a unghiilor.

În medie, alimentația unui bărbat adult trebuie să conțină 50 de grame de proteine pe zi, în timp ce alimentația unei femei ar trebui să fie compusă din 46 de grame de proteine.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page