ImportantSanatate

SANATATE | Programul de 200 de milioane de lei al Ministerului Sănătății care ar putea “resuscita” sistemul sanitar românesc

Pacientii in stare critica ar trebui sa aiba o sansa in plus la tratament de urgenta. Ministerul Sanatatii a lansat, luni, un sistem integrat care presupune alocarea a 200 de milioane de lei pentru 95 de spitale din tara.

Banii ar trebui sa fie suficienti, astfel incat niciun bolnav sa nu mai fie plimbat pe drumuri sau pus pe o lista de asteptare atunci cand are o urgenta.

In urma cu trei ani, domnul Lesu din Buzau a ajuns la Spitalul Floreasca din Bucuresti pentru o coronarografie. Medicii i-au spus ca pe una dintre arterele inimii trebuie montat urgent un stent. Doar ca spitalul nu avea dispozitivele necesare, asa ca a fost trecut pe o lista de asteptare.

“M-a intrebat daca sunt de adord sa imi puna un stent. Mi-a spus vreo trei sume, dar nu am retinut. 100 de milioane”, a spus Lesu Nicolae.

“Asta era una dintre principalele probleme, plimbai bolnavul cu salvarea de la spital la spital, sa vezi daca gasesti undeva un stent disponibil. Acum salvarea stie exact unde ii va monta stentul”, a promis Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

Pentru astfel de pacienti critici, cu infarct miocardic, s-au alocat 200 de milioane de lei, iar programul, lansat de curand, da roade.

“S-a inceput cu o mortalitate de 13,5%, care a ajuns la 4% in centrele in care se efectueaza procedura si 8% la nivel national”, a dezvaluit prof. Dragos Vinereanu, presedintele Comisiei de Cardiologie din Ministerul Sanatatii.

Sistemul integrat ar trebui sa asigure finantarea medicamentelor si materialelor sanitare in cazul tuturor urgentelor.

Ministerul Sanatatii a alocat pentru acest program 200 de milioane de lei si spune ca in fiecare an peste 100.000 de pacienti vor beneficia de cele cinci actiuni prioritare. Deocamdata, sistemul integrat al marilor urgente vizeaza doar sectiile de anestezie terapie intensiva, infarct miocardic, accident vascular cerebral, moarte subita si trauma.

In visul frumos al celor din Ministerul Sanatatii, in viitor, acest sistem integrat ar trebui sa puna la punct in fiecare oras mare din tara un spital de urgenta capabil sa rezolve orice caz.

Sursa: stirileprotv.ro

Related Articles

One Comment

  1. Alternativa noastra este cea mai sigura si mai serioasa! Oferim din start contract legal! Oamenii au inceput deja sa lucreze! S-au facut primele plati! Avem dovada! NU e joc piramidal si NU e MLM! Castigurile sunt garantate! 300 de dolari lunar, pentru operatori online, cu 3 ore de lucru pe zi! Va expediem detalii, dupa ce trimiteti textul “Info” la adresa de email: [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page